Het kabinet gaat duizenden gedupeerden in de toeslagenaffaire alsnog compenseren. "We zijn écht een stap vooruit gekomen, en dat verdienen al die ouders", zegt SP'er Renske Leijten.

De gedupeerden moesten ten onrechte geld aan de Belastingdienst terugbetalen en werden onterecht aan de schandpaal genageld als fraudeur. Tot nu toe zou een vele malen kleinere groep ouders gecompenseerd worden. "Ik heb nu met de staatssecretaris en de Kamer afgesproken dat er meer mensen in aanmerking komen voor én geld terug én compensatie", zegt Leijten.

Erkenning

"Deze week was voor mij echt heel spannend. Het was erop of eronder", zegt ze over haar onderhandelingen met het ministerie van Financiën. Samen met CDA'er Pieter Omtzigt maakte Leijten zich de afgelopen jaren hard voor de gedupeerden in de toeslagenaffaire.

"Vanaf de zomer wijs ik er al op dat heel veel mensen onterecht als fraudeur zijn aangemerkt. En dat dat een behandeling tot gevolg heeft gehad waar heel veel schade op zit", vertelt Leijten. "Nu is eindelijk erkend dat dit een compensatie verdient."

Toeslag van 30 procent

Ouders krijgen hun onterecht betaalde geld terug en krijgen daarbovenop een toeslag van 30 procent van dat bedrag. "Potentieel gaat het om 20.000 mensen, dat wordt wel individueel getoetst. Het gaat om heel veel mensen die tot nu toe afgewezen zijn."

Leijten vindt het fijn dat de SP de compensatieregeling nu helemaal kan steunen "Het was voor ons heel moeilijk geweest als de groep gecompenseerden heel klein was geweest."

audio-play
Renske Leijten: "We zijn echt een stap vooruit gekomen en dat verdienen al die ouders"

'Ik zag dat ik niet te maken had met fraudeurs'

De ouders hadden volgens de Belastingdienst gefraudeerd met toeslagen voor de kinderopvang en werden daarom aangemerkt als fraudeur. Binnen 24 maanden moesten hun toeslagen terugbetaald worden. Het ging daarbij om bedragen die konden oplopen van 10.000 euro tot ruim 100.000 euro.

Wie niet kon betalen werd meedogenloos aangepakt. Zo kregen ze een verplichte aflossing, die vaak hoger was dan hun inkomen. De Belastingdienst legde dan beslag op het huis, auto en loon. De schuld zou nooit vervallen. "Ik heb al die tijd die ouders in de ogen gekeken en ik heb gezien dat ik niet te maken had met fraudeurs", zegt Leijten. "Dat heeft mij onnoemelijk veel energie gegeven om voor en met ze te knokken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.