Dat de afspraak met de Belastingdienst afgelopen maandag onverwacht werd afgeblazen was de zoveelste teleurstelling voor Dulce Goncalves. Gisteren kwamen ze dan toch langs. "Je bent geen fraudeur", kreeg ze te horen. Maar opgelost is het daarmee niet.

Staatssecretaris Menno Snel lag in De Tweede Kamer al weken onder vuur vanwege de toeslagenaffaire. Nu gedupeerden hun dossiers eindelijk mochten inzien, bleek een groot deel te zijn zwartgelakt. Het is de zoveelste fout in de affaire, maar ditmaal kostte het de staatssecretaris de kop. Intussen zitten slachtoffers als Dulce Goncalves met de brokstukken.

'Je bent geen fraudeur'

Eindelijk kwamen ze dan, de ambtenaren van de Belastingdienst. Een dag te laat, maar dat kwam volgens de staatssecretaris door een 'misverstand'. En er moest een tweet van SP-Kamerlid Renske Leijten aan te pas komen.

Eenmaal binnen vertelden de twee ambtenaren de 39-jarige Dulce, moeder van 3 kinderen en ernstig gedupeerd door de Belastingdienst, wat ze zelf allang wist: ze is geen fraudeur. Het was een verlossende boodschap, maar het maakt de 10 verwoeste jaren van haar leven niet goed.

Ondraaglijke stress

Want dat maakt haar het meest emotioneel, al die jaren van ondraaglijke stress. Want ze moest een bedrag van liefst 25.000 euro terugbetalen, kwam in de schuldhulpverlening en haar werkgever kon maar ternauwernood voorkomen dat haar huis door de Belastingdienst werd ontruimd.

Het had een enorme impact op haar, niet in het minst op haar gezondheid. "Ik kreeg last van een opgezette buik, ik kreeg verlammingen in mijn been. Ik had last van ontzettende pijnen en ben ervoor in het ziekenhuis geweest."

Dulce Goncalves: "Ik voel me kapot."

Zwart-witte kleding

Vandaag gingen Dulce met andere gedupeerden naar de Tweede Kamer om het debat met staatssecretaris Snel vanaf de publieke tribune te volgen.

Spandoeken waren daar niet toegestaan, dus trokken de gedupeerden uit protest in zwart-witte kleding aan om hun afkeuring duidelijk te maken.

'10 jaar van mijn leven'

Over een goede afloop wil ze het niet hebben, ook niet nu de staatssecretaris Snel is opgestapt. Het bedrag dat ze heeft betaald verwacht ze wel terug te krijgen, wanneer weet ze nog niet.

Maar het terugbetalen van de onterechte vorderingen kunnen wat haar betreft niet goedmaken wat er de aflopen jaren is stukgemaakt. "Het heeft 10 jaar van mijn leven gekost, ik weet niet hoe ze dat gaan compenseren."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.