De Tweede Kamerfractie van de VVD heeft achter de schermen druk gelobbyd voor miljoenensteun aan de Formule 1 in Zandvoort. Zo vroeg de fractie aan minister Bruno Bruins van Sport (VWS) onder meer de mogelijkheden van een Formule 1-loterij te onderzoeken.

Het is saillant, de VVD-lobby voor de racemiljoenen. De lobby bleek uit documenten die EenVandaag verkreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Saillant, omdat minister-president Mark Rutte zich eerder duidelijk uitsprak tegen financiële steun voor de Formule 1. De premier reageerde in november vorig jaar op vragen over eventuele subsidies vanuit het Rijk voor het race-evenement afwijzend. Volgens de premier moest het bedrijfsleven maar bijspringen: "Wees effe stoer en los dat zelf op." Later ging hij daar nog eens overheen door te benadrukken dat 'er geen dubbeltje naar Zandvoort gaat'.

Wobdocumenten in handen van EenVandaag.

'Drie keer 5 miljoen geen groot bedrag'

Nu blijkt dat zijn eigen VVD-fractie zich eind januari zich alsnog achter de schermen inzette voor financiële steun. "Een groot aantal fractieleden blijkt de F1 in Nederland mogelijk te willen maken", schrijft Kamerlid Rudmer Heerema op 24 januari namens de fractie aan verantwoordelijk minister Bruins van Sport.

"De drie keer vijf miljoen euro wordt niet als een groot bedrag ervaren." Hij doet namens de fractie een aantal voorstellen. Zo wordt geopperd om 'een specifieke F1-loterij mogelijk te maken'.

Bijdrage uit het sportevenementenbudget

Ook stelt de fractie voor om een bijdrage uit het sportevenementenbudget over meerdere jaren uit te smeren: in plaats van drie keer 5 miljoen euro, zou de organisatie dan zes keer 2,5 miljoen euro ontvangen. Daarmee zou er binnen de subsidievoorwaarden voor sportevenementen worden gebleven.

"Noord-Holland moet ook zijn steentje bijdragen en is een rijke provincie. Als dat 50-50 gaat is het maximum vanuit het sportevenementenbudget voldoende om ons deel te betalen." Volgens Heerema zijn de opties weliswaar beperkt, 'maar ik ben van mening dat we voor dit bedrag dit evenement niet zouden moeten laten lopen'.

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema

Onhaalbaar

De voorstellen van de fractie worden door het ministerie als onhaalbaar gezien. Een bijdrage uit het sportevenementenbudget kan niet omdat daar alleen niet-jaarlijkse evenementen voor in aanmerking komen. "Daarnaast moeten we er op letten dat we een precedent scheppen voor andere jaarlijkse evenementen, zoals de TT Assen en het ABN AMRO tennistoernooi", schrijft Bruins aan Heerema.

Hij wijst er op dat sportevenementenbudget 10 miljoen euro per jaar bedraagt. "Een bedrag van 5 miljoen per jaar is voor de sportbegroting een fors deel (... ) Dat betekent dat gedurende drie jaar 50 procent minder beschikbaar is voor andere evenementen."

Opbrengst loterij

Ook op het organiseren van een F1-loterij reageert VWS terughoudend. Er is een vergunning vereist en de opbrengst moet ten goede komen aan 'enig algemeen belang'. "Daarvan is sprake als het gaat om bijvoorbeeld een nieuw clubgebouw voor een vereniging of de restauratie van een kerk."

Het ministerie heeft ook bedenkingen bij de suggestie van de VVD dat de overheid garant zou moeten staan en het risico zou moeten dragen voor de uitkomst van een loterij. "VWS is zeer terughoudend in garantstellingen." Ook wijst Bruins er op dat opgepast moet worden voor ongeoorloofde staatssteun. "Ik hoop dat ik zo voldoende mogelijk duidelijk heb kunnen maken dat de mogelijkheden nihil zijn", sluit de bewindsman zijn mail af.

'Fractie heeft een eigen mening'

De lobby van VVD'er Heerema is ook opmerkelijk, omdat hij in mei nog liet optekenen het logisch te vinden dat de overheid de Formule 1 niet steunt. Tegenover EenVandaag laat Heerema nu een ander geluid horen. "Ik vind dat als wij grote, mooie evenementen naar Nederland willen, dat je daar best iets voor mag doen." Heerema vindt desondanks dat premier Rutte 'een goede oproep heeft gedaan, waar ook gehoor aan is gegeven'. "Maar de fractie heeft een eigen mening."

Volgens hem waren de voorstellen niet meer of minder dan een snelle inventarisatie. "We hebben slechts verkend wat er mogelijk zou kúnnen zijn. Maar aan alles wat we bedacht hadden bleken haken en ogen te zitten." Volgens Heerema waren de suggesties niet afkomstig van Circuit Zandvoort, de F1-organisatie of andere partijen, maar kwamen de ideeën allemaal uit de fractie zelf.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.