Het kabinet wil vanaf zaterdagavond een avondklok instellen. In Italië mogen mensen al sinds 6 november niet meer na 22.00 uur op straat zijn. De politie daar controleert actief, zelfs met drones. "Boetes zijn hoog, die schrijven we niet zomaar uit."

De handhaving is anders dan bij 'gewone' overtredingen, benadrukt hoofdcommisaris van de politie Massucci in de stad Terni. "Want het zijn geen normale regels, het is geen normale situatie. We hebben te maken met mensen die gestresst zijn en genoeg hebben van de maatregelen en de situatie. We vermijden conflicten en proberen mensen vooral bewust te maken van de regels."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage bij dit onderwerp.

Boete van 400 euro

Ondertussen rijdt agent Giuseppe Taschetti zijn ronde door de lege straten van het centrum van Terni. "Natuurlijk gaan we niet om kwart over tien een bon uitschrijven als iemand op weg naar huis is. Mensen hebben het al zwaar. Meestal zijn de mensen van goede wil en we begrijpen ze als ze net te laat zijn. Ze even aanspreken dat die regels er niet voor niets zijn, is dan vaak al voldoende."

In Italië zijn de boetes 400 euro voor het overtreden van de avondklok. Commissaris Massucci reageert verbaasd als hij hoort van de 95 euro die Nederlanders te wachten staat. "Dat lijkt me te weinig. Dat is niet effectief. Daar gaat onvoldoende een afschrikkend effect vanuit."

De Italiaanse politie van Terni handhaaft de avondklok

Weinig bekeuringen

Uiteindelijk krijgen maar weinig mensen een boete, vertelt Massucci: hooguit een enkele procent van de mensen die wordt aangehouden na het ingaan van de avondklok in de afgelopen maanden.

De meeste mensen die op straat gaan hebben namelijk een reden; ze komen terug van hun werk of verzorgen een familielid. Ook mogen mensen hun honden nog uitlaten na dat tijdstip.

Handen vrij voor controles

Volgens Massucci is er geen probleem in de handhaving. "Veel ligt nu stil. De horeca is dicht, dus die opstootjes zijn er niet. Er zijn geen inbraken, omdat iedereen thuis is. Ook is het verkeer een stuk rustiger. Dus we kunnen heel veel van onze mensen voor controles inzetten." Wel gaan die controles ver. Zo worden er zelfs drones voor ingezet.

Hij reageert verrast dat Nederland nu pas met strengere regels als een avondklok komt. "Ik snap dat adviezen even kunnen werken, zeker in een land als Nederland. Als de regering adviezen geeft zijn Nederlanders denk ik meer geneigd dat op te volgen, dan in een land als Italië. maar op een zeker moment heb je meer nodig: dan zijn adviezen niet genoeg."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.