Binnen een paar dagen wil het kabinet de avondklok laten ingaan. De avondklok kan een probleem zijn als je na je werkdag nog naar de winkel moet. Retailkenners zijn bezorgd over de drukte die het kan veroorzaken in supermarkten.

Zo verwacht supermarktdeskundige Paul Moers dat supermarkten soms al om 19.00 uur moeten sluiten zodat het personeel nog kan opruimen en op tijd kan vertrekken om op tijd weer thuis te zijn voor de avondklok, die dan 20.30 uur in zou gaan.

Meer mensen in kortere tijd binnen

"Dat heeft ongetwijfeld consequenties voor de toeloop bij de supermarkten. Ik wil klanten dan ook oproepen dat je toch zoveel mogelijk probeert te spreiden", zegt Moers. Rutte riep in zijn persconferentie op om vooral 's morgens boodschappen te doen als dat kan.

Ook Raymond Berning van Berning Supermarkt in Denekamp ziet een probleem voor de spreiding van de klanten. Raymond kwam vorig jaar volop in het nieuws omdat hij te veel klanten in zijn winkel had en ondanks waarschuwing toch open wilde blijven. "Als de openingstijden worden ingeperkt voor supermarkten en het aantal klanten blijft gelijk, dan krijg je hogere klantenconcentraties."

Spullen leveren bij supermarkten

Ook retailadviseur Erik Hemmes zegt dat hij bang is dat supermarkten in de knel komen door de avondklok. "Het personeel moet ontheffing krijgen om mogelijk later te vertrekken, als de avondklok al is ingegaan. En normaal gesproken worden er ook nog spullen geleverd bij supermarkten in de avond. Hoe dat verder moet, is nog niet duidelijk voor ons."

Lees ook

Thuisbezorgen

In totaal zijn van de ruim 4000 supermarkten in Nederland zo'n kleine 600 die normaal gesproken in elk geval tot 22.00 uur open blijven. Dan zijn er ook nog supermarkten die tot 21.00 uur of zelfs tot 00.00 uur open bleven. Die moeten eerder dicht als de avondklok van kracht wordt.

Paul Moers ziet de laatste jaren een enorme toename in supermarkten die langer open blijven. Maar de verbeterde service van de supermarkten kan ook tijdens deze avondklok een hoop goed doen, denkt hij. "Er zijn natuurlijk ook steeds meer supermarkten die thuisbezorgen, dat deel van de markt groeit enorm. Dat zal de komende tijd ook weer zo zijn." Voor thuisbezorgers van maaltijden geldt een uitzondering zei Rutte in de persconferentie.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.