Geen snelle afhaalmaaltijd na werk, sportlesjes in de avond, of tot laat borrelen bij vrienden. Binnen een paar dagen wil het kabinet de avondklok laten ingaan in Nederland. Manon en Norbert uit Frankrijk leven hier al mee en vertellen hoe het is.

Het is een thema dat veel discussie teweegbrengt: de avondklok. Manon en Norbert hebben beide Nederlandse ouders en wonen met hun familie al jaren in Frankrijk. De twee leven sinds afgelopen zaterdag met een avondklok vanaf 18:00 uur 's avonds. En volgens hen valt dat reuze mee.

Verandert haar levensstijl niet

"Deze uren veranderen onze levensstijl, maar niet noodzakelijk de mijne. Als lerares ben ik op tijd klaar. De enige verandering is de overvloed aan mensen in supermarkten op dezelfde tijden en niet meer 's avonds na het werk", zegt Manon. Ze is docent Engels op een middelbare school in het Franse dorp Moissac.

"Om 16.30 uur is het nu wel opeens spitsuur in de supermarkt. Daarom ben ik ook niet zeker van de effectiviteit van deze beslissing", zegt ze. In Nederland wil het kabinet dat de avondklok niet om 18:00 ingaat, maar om 20:30. De maatregel duurt dan tot 04:30 de volgende ochtend.

Manon Lub
Bron: EenVandaag
Manon

Quality time, netlflix en lezen

Manon kwam in de winter sowieso niet vaak na 18:00 nog buiten. Maar toen het nog kon ging ze af en toe wel uit eten bij restaurants in haar buurt. Dat kan door de avondklok niet meer. Gelukkig vindt Manon dat niet zo'n probleem. Ze brengt nu de avonden thuis door met haar man en zoontje.

"We genieten eindelijk van ons leven met zijn drieën waar we eerst bijna geen tijd voor hadden", vertelt ze. "Voor mij betekent dit ook, naast het samenzijn met mijn familie, een beetje Netflix of een boek in bed. Het plezier van thuis zijn als het buiten donker en koud is: ik vind het heel fijn."

Eerder boodschappen doen

Ook Norbert uit het Franse Pouy-Roquelaure vertelt dat zijn leven niet veel is veranderd na invoering van de avondklok. Alleen zijn boodschappen moet hij nu wat eerder doen. "Ook kan ik niet meer wandelen 's avonds. Maar ja, het is ook wintertijd. Dus eigenlijk zat ik vaak na 18:00 uur binnen voor de kachel," lacht hij. "Dus ja, je kan na zessen misschien niet doen wat je wil, maar het hindert mij echt niet."

Norbert Lub
Bron: EenVandaag
Norbert

Volgens Norbert wordt in Frankrijk goed in de gaten gehouden of mensen zich aan de regels houden. "Ik zie regelmatig politie rijden. Maar als je echt naar buiten moet, bijvoorbeeld voor werk, krijg je een 'papiertje' om dat aan te tonen. Als je buiten bent en je wordt aangehouden, hoef je alleen dat papiertje te laten zien. Als je dat niet hebt, krijg je wel een boete van 135 euro."

Tips voor Nederlanders

Norbert wil de Nederlanders op het hart drukken: zo erg is het niet. "Nog even door de zure appel heen bijten, over een paar maanden is het voorbij!"

Ook Manon wil Nederlanders geruststellen. "Ik zou zeggen dat het voor jullie niet veel zou veranderen. Een bevolking in het Noorden is gewend om 's avonds vredig en warm thuis te zijn. Ze eten veel eerder dan de Fransen en hebben interieurs die bevorderlijk zijn voor cocooning. De decoratie, de warme chocolademelk... Hierdoor denk ik dat een avondklok niet moeilijk is voor een Nederlandse levensstijl."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.