"Wat is nu belangrijker: mijn gezondheid of het bedrijf?" Toen Annette bij haar baas vroeg of ze thuis mocht werken om het coronavirus, was het antwoord keihard: nee. Het conflict liep op en nu staat ze op non-actief.

De FNV is ervan geschrokken: bijna twee keer meer mensen bellen momenteel naar het contactcenter van de vakbond. Ongeveer de helft daarvan heeft vragen rondom het coronavirus, dat voor veel onrust en onzekerheid zorgt bij werknemers.

Het bedrijf boven de werknemers

Annette (echte naam bekend bij de redactie) werkt met 15 collega's bij een financieel hulpverleningsbedrijf. In een kantoortuin zitten ze vrij dicht op elkaar. Ze uitte haar bezwaar daarover tegen haar baas, die nog geen maatregelen had genomen.

Maar daar was hij volgens haar niet van gediend: "Er ontstond een enorme sfeer van argwaan. Mijn baas wilde ons niet thuis laten werken. Ik heb het gevoel dat het bedrijfsbelang volgens hem voor ons gezondheidsbelang staat."

'Ik weet niet waar ik aan toe ben'

Toen ze erop stond dat ze haar werk gewoon thuis kon voortzetten, zette haar baas haar op non-actief en werd ze naar huis gestuurd: "Ik zit nog altijd thuis en weet niet waar ik aan toe ben."

Haar collega's hebben een duidelijke boodschap meegekregen. "Een collega heeft gezegd dat niemand meer contact met mij op mag nemen. Degene die dat wel doet, wordt op staande voet ontslagen."

audio-play
Bekijk hier de reportage over dit onderwerp, waarin Annette haar verhaal doet

FNV ziet 'de ondergrens van het fatsoen'

Woordvoerder Annika Heerekop van de FNV vertelt dat er allerlei verhalen bij hen binnenkomen rondom het coronavirus. "Er zijn natuurlijk werkgevers die het goed regelen voor medewerkers, maar soms ook verhalen die grenzen aan de ondergrens van het fatsoen richting werknemers."

De vakbond krijgt veel telefoontjes over verlof, en over werknemers die geen opvangplek hebben voor hun kinderen. Ook ziet de FNV een toename in het aantal telefoontjes over het ontslaan van mensen in, bijvoorbeeld, hun proeftijd. In sectoren waar het zwaar is, verwachten ze dat dit nog zal stijgen.

Werken naast zieke collega's

"Je ziet daarnaast dat we meldingen krijgen dat medewerkers vaak te dicht op elkaar moeten werken, veel in distributiecentra, en dat er te weinig wordt schoongemaakt. Medewerkers zijn bang voor besmetting en werken vaak zelfs nog naast zieke collega's."

Volgens Heerekop verplichten sommige werkgevers hun werknemers op het werk te komen, met als argument dat ze een vitaal beroep hebben: "Mensen vragen dan: 'Mag mijn werkgever mij dat wel verplichten?'"

Werkgever moet zorgen voor veilige werkplek

"Het lijkt mij een logische en terechte vraag om aan je werkgever te vragen om maatregelen te treffen", vertelt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS. "Die heeft de verplichting om daarop dan fatsoenlijk te reageren, omdat hij de verplichting heeft om te zorgen voor een veilige werkplek."

Volgens Besselink is er in de kern niet veel veranderd tussen werkgevers en werknemers in 'coronatijd', maar dat hij zich wel kan voorstellen dat het tot spanningen leidt: "Op het moment dat er geen besmetting is op de werkvloer is het belangrijk alle regels en richtlijnen in acht te nemen. Maar als er een mogelijkheid is om thuis te werken, vind ik dat je daar serieus naar moet kijken. In het algemeen is deze periode al erg vervelend, en op het moment dat je daar een arbeidsconflict bij krijgt doet dat niemand goed."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.