Van geen werk in de evenementenbranche, naar volop werk als schilder: Jacco en Eric maakten de overstap naar een nieuw beroep. Minister Koolmees trekt 50 miljoen euro uit voor om- en bijscholing, nu in sommige sectoren door corona geen werk meer is.

Opgeklommen van bordenwasser naar restaurantmanager voelde hij zich als een vis in het water in de horeca: Jacco Boot werkte 23 jaar in de horeca. Het afgelopen jaar werkte hij in de catering van grote evenementen. Die sector is door corona helemaal stilgevallen. Jacco besloot niet te wachten op betere tijden maar koos voor een nieuw vak: het schildersvak. "Ik ben gaan rondvragen en kon een proefdag meelopen bij een schildersbedrijf. Dat beviel zo goed dat ik de opleiding ben gaan volgen en ik zoek nu naar een bedrijf waar ik in dienst kan."

Veel animo voor scholingstraject

Van restaurantmanager naar schilder, van piloot naar het onderwijs. In door corona zwaar getroffen sectoren als horeca, toerisme en evenementenbranche zullen naar verwachting veel ontslagen gaan vallen en daalt het toekomstperspectief. In andere sectoren zoals zorg, onderwijs en techniek zitten ze te springen om personeel.

Om- en bijscholing is een van de maatregelen die minister Koolmees inzet om grote werkloosheid te voorkomen en is een voorwaarde voor het verkrijgen van steun uit het NOW steunpakket. In juli stelde Koolmees 50 miljoen euro beschikbaar voor scholingsadviezen. Die scholingspot is een maand later al leeg: 22.000 mensen hebben zich aangemeld voor een scholingstraject terwijl er plek was voor 20.000.

Een crisisbestendige baan

Ook Eric Overmars koos voor het schildersvak. Hij werkte bij een horecaverhuurbedrijf in de evenementenbranche en zag de toekomst voor de sector somber in.

"Ik zag die eerste persconferentie van premier Rutte en dacht: dit gaat verkeerd. Het bedrijf waar ik werkte ging failliet en ik kwam op straat te staan. Ik heb schilders in mijn kennissenkring en hoorde dat er veel vraag is naar schilders en dat het een crisisbestendige baan is. Ik heb me aangemeld bij een opleiding en werk nu bij een schildersbedrijf."

Lees ook

Regionale projecten

Bij het werkgeversservicepunt (WSP) van Gelderland-Midden zien ze een toename in de vraag naar om- en bijscholing. "We zien dat er meer mensen naar ons leer-werkloket komen met vragen over omscholing", zegt Angele Welting, directeur van WSP. "Mensen vragen naar de kansberoepen, naar hoe de omscholing gaat en hoe dat traject eruit ziet."

De regio is het traject 'WSP Midden-Gelderland Werkt Door' gestart en probeert werkgevers en werknemers te verbinden om zo de tekorten in de ene sector te verhelpen met het aanbod van werknemers uit getroffen sectoren. Omdat er snel omgeschoold dient te worden, werken ze aan korte omscholingstrajecten. De provincie Gelderland heeft voor de zes arbeidsregio's in Gelderland 4 miljoen euro beschikbaar gesteld om de problemen in de arbeidsmarkt te verhelpen.

Werkgevers moeten ook hun best doen

De schildersbranche is niet de enige sector die roept om extra handen. Zoals bekend zitten ze in de zorg en het onderwijs te springen om mensen. Maar ook in beroepen als fietsenmaker, hoveniers, installateurs van zonnepanelen, de ICT en ander technisch personeel is schaarste. Het UWV publiceerde eerder dit jaar een lijst met beroepen waar vraag naar is.

Een carriereswitch kan soms heel soepel gaan als het oude en nieuwe beroep enigszins op elkaar lijken. Maar soms liggen de beroepen ver uit elkaar. Niet iedereen kan direct instappen in de zorg, het onderwijs of de ICT en scholing kan soms een lang traject zijn. Welting vindt dat er vanuit werkgevers ook veel meer moet worden gekeken naar vaardigheden en niet naar diploma's en ervaring. "De werkgever moet een bredere blik hebben. Kijk naar competenties. Die ervaring en vaardigheid bij het oude beroep komt vaak ook weer van pas in het nieuwe vak."

'Ik had het eerder moeten doen'

Zowel Jacco als Eric hebben geen spijt van hun overstap. Eric: "Ik heb het prima naar mijn zin. Het is echt een roeping geweest, ik had dit veel eerder moeten doen."

Jacco: "het is wel heel anders dan de horeca, maar nog steeds superleuk. Het is lekker buiten, je gaat met mensen om, het is geweldig. Het opknappen van oude huizen vind ik het leukst. Je ziet direct resultaat. Waar ik me wel nog vaak in vergis is het aanspreken van mensen. Ik spreek nog steeds over gasten in plaats van klanten; een automatisme uit de horeca."

audio-play
Bekijk hier de TV-reportage over 'omscholers' Jacco en Eric.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.