De autoriteiten in Tirol hebben verkeerd gehandeld toen in ski-oord Ischgl in maart een coronabrandhaard ontstond. Veel wintersporters kregen daar corona. Overal zijn fouten gemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van een onafhankelijke commissie.

Een overijverige PR-machine van de Tiroolse autoriteiten, is een van de problemen. Ze waren bang voor imagoschade en hebben bewust de ernst van de corona-uitbraak onder de pet gehouden, blijkt uit het onderzoek. Op 7 maart testte de barman van de Kitzloch-bar in Ischgl positief op het virus. Hij is officieel 'patiënt nul'. Een ambtenaar bij de Tiroolse gezondheidsautoriteit zei toen dat we daar veel besmettingen konden verwachten, terwijl enkele uren later een persbericht werd verstuurd met: "Een overdracht van het virus op de gasten van de bar is, vanuit medisch oogpunt, nogal onwaarschijnlijk."

Coronabesmettingen onder de pet gehouden

Op dat moment waren er 10.000 wintersporttoeristen in het Alpendorp. "Ik voel me door de commissie gesteund", zegt Peter Kolba van de Oostenrijkse consumentenbond, die ook veel Nederlanders bijstaat in hun zaak tegen de Tiroolse autoriteiten. De Oostenrijkse consumentenbond startte een zaak tegen de autoriteiten en lokale ondernemers, die los staat van de resultaten van het onafhankelijke onderzoek dat vandaag naar buiten kwam.

Bijna 400 Nederlanders, waarvan tientallen besmet met het coronavirus, dienden samen met duizenden anderen mensen uit andere landen een megaclaim in tegen Tiroolse autoriteiten. Ze vinden dat willens en wetens wintersporters welkom waren, terwijl de autoriteiten al op de hoogte zouden zijn van coronabesmettingen. De beroemde Kitzloch-bar zat zo vol, dat het personeel op fluitjes moest blazen om zich door de menigte heen te kunnen verplaatsen. Bezoekers speelden spelletjes waarbij ze pingpongballen vanuit hun mond in de drankjes van andere gasten moesten spugen. Pas nadat al het personeel positief was getest, ging de bar dicht. De onwetende bezoekers bleven ondertussen in andere bars volop doorgaan met feesten.

Lees ook

Chaotisch vertrek van toeristen en liften

Kolba van de Oostenrijkse consumentenbond is heel stellig over wat de Tiroolse autoriteiten hebben veroorzaakt. "De expertcommissie heeft grote fouten ontdekt bij de bestrijding van de corona-uitbraak. Zowel op lokaal als op nationaal niveau. Dat heeft zowat voor besmetting van half Europa gezorgd", zegt hij.

Doordat er geen plannen waren voor een gecontroleerd vertrek van toeristen veranderde het geheel in een chaotische exxodus. Maar burgemeester Kurz van Ischgl zorgde echt voor de chaos, stelt de commissie: de burgemeester sloot de liften pas 2 dagen nadat hij de informatie had gekregen, iets wat hij volgens de wet meteen had moeten doen. Ook gebeurde de aankondiging van de quarantaine door burgemeester Kurz zonder substantiële voorbereiding. Dit was een vergissing en leidde volgens de voorzitter van de commissie Rohrer tot chaotische omstandigheden.

Lees ook

Volkszanger Rob werd bestempeld als mega-verspreider

De uitslag van de commissie zorgen bij volkszanger Rob Ronalds voor een 'kleine opluchting'. Volgens Oostenrijkse media was hij het die het virus verspreidde. Ronalds trad begin dit jaar veel op in Oostenrijk en kreeg het coronavirus. "De dokter wilde mij tot drie keer toe niet testen." Op een gegeven moment is hij toch zelf uit voorzorg in quarantaine gegaan. "En toen werd ik positief getest en kwam overal in de media dat ik de mega-verspreider was in Oostenrijk."

Dat kwam binnen als een mokerslag. "Ik werd aan alle kanten belaagd met het feit dat ik dat gedaan had. Ik ben me geen kwaad bewust geweest", vertelt hij. Naast dat Ronalds nog dagelijks denkt aan de veroordeling door de Oostenrijkse media, heeft hij lichamelijk ook nog steeds klachten. "Ik ben nog steeds niet helemaal de oude. Ik ben continu onder behandeling bij de longarts in Oostenrijk." Inmiddels begint het contact met de buren wel weer wat bij te draaien en is het deels voor hem afgesloten. "Nu zeggen ze weer 'Gruss Got', maar ik blijf toch nog wel angstig. Dit is nog niet echt fijn. Het is toch een soort trauma dat je hebt opgelopen."

Joris en Maureen over hoe ze denken dat Tirol te lang open is gebleven, afgelopen april

audio-play
Het Oostenrijkse Tirol blijkt een grote besmettingshaard te zijn geweest van het coronavirus. Joris en Maureen waren er begin maart op wintersport, toen alles nog 'normaal' was. "Het vermoeden is dat ze het wisten, maar dat het seizoen gewoon doorging."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.