Dokkum kwam op de kaart te staan als de plek waar demonstranten niet aan kwamen. En dat steekt Marga Waanders, de burgemeester van Dongeradeel. “Dat wierp een schaduw op zo’n mooi feest, dat verder heel erg geslaagd was." Zaterdag staat ze voor een nieuwe uitdaging: de actiegroep ‘Stichting Nederland wordt Beter’ komt morgen alsnog demonstreren in Dokkum.
In haar burgemeesterskamer in Dokkum spreekt burgemeester Waanders openhartig over de gebeurtenissen rond de Sinterklaasintocht in haar stad. In de kamer staat nog een Sinterklaaskoffertje die bij de landelijke intocht is achtergebleven, als aandenken. “In de ochtend denk je nog: ik hoop dat alles goed gaat komen. Maar vlak voordat ik met samen met Dieuwertje Blok live in de uitzending ging, hoorde ik al signalen dat er wat aan de hand was.”
Een aantal Friezen blokkeren de snelweg A7 waardoor de antipietdemonstranten niet in Dokkum aankomen. Ze moet het ook verbieden, er lopen ook mensen in de stad die de confrontatie willen opzoeken. Marga Waanders is erg teleurgesteld. “Ik snap de gevoelens, maar ik heb er geen begrip voor dat ze voor één dag feest de rechtsstaat opzij schuiven. Het is erg spijtig dat het zo is gelopen. De actievoerders beroepen zich op de Friese eigenzinnigheid, maar er zijn ook Friezen die het niet zo gewild hebben.” Waanders vervolgt: “Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. Als Friezen in de Randstad een punt willen maken en je wordt op een industrieterrein gezet dan is de wereld te klein.”
'Ik ben doodsbenauwd'
Elders in Dokkum wordt er vrijdag druk gewerkt om de demonstratie van morgen in goede banen te leiden. Op de Acht Zaligheden, een parkeerterrein bij een winkelcentrum in de stad, zijn medewerkers van de gemeente druk bezig met het plaatsen van hekken. Hier mogen de demonstranten zaterdag demonstreren. Achterop de gemeentewagen prijkt het Dokkumer stadswapen en een beeltenis van Friese volksheld Grutte Pier, het symbool van de onverzettelijke Fries. Maar zo onverzettelijk men twee weken geleden was, zo nuchter ogen ze nu.
“Ik vraag me af of er wel zoveel demonstranten komen”, zegt één van de mannen terwijl hij wolkjes blaast in de ijskoude lucht. Zijn collega plaatst ondertussen een hek voor het huis van Gelanda Broekema, die pal aan het plein woont. “Ik heb gelijk gebeld om te vragen of ze hier hekken willen plaatsen. Iedereen is hier doodsbenauwd”, zegt ze terwijl ze in de deuropening kijkt naar de rijen van staal. De laatste grote demonstratie in Dokkum was voor het behoud van het streekziekenhuis. Dit protest ‘met stevig geluid’ is van een andere orde en dat zijn ze hier niet gewend.
Pal aan dit plein wonen vooral ouderen, die deze week zijn geïnformeerd over de demonstratie. “We zijn bang dat ze hier op de vuist gaan. Ze zeggen dat er 450 politiemensen komen. En dat is nog los van de ME”, zegt Broekema. Een voorbijganger kijkt eens even naar het tafereel en haalt de schouders op. “Ze komen maar langs."
‘De applausmachine gaat hier niet aan’
De ‘blokkadegroepen’ die eerder alles uit de kast haalden om de demonstranten tegen te houden roepen de Friezen nu vooral op om ze te negeren, om zelfs uit Dokkum te blijven. Het tekent de sfeer: de demonstranten worden niet met open armen ontvangen. Burgemeester Waanders heeft de groepen er persoonlijk voor gewaarschuwd. “Ik heb gezegd dat de applausmachine hier niet voor ze aan gaat, maar dat het hun recht is. En dat het tempo waarnaar deze groepen streven, hier in Dokkum echt niet bevorderd wordt.”
Matig steun van collega’s
Marga Waanders hoopt dat deze hectische tijden na de demonstratie van morgen voorbij zijn. “Dan kunnen we wat meer genieten van dat mooie feest dat we hier hadden, want dat was het. En dat verdienen de mensen die dit hebben georganiseerd hebben ook.” Waanders heeft na het verbod op de betoging veel berichten gehad. Complimenten voor het verbieden, maar ook negatieve reacties. Soms extreem negatief. Van haar collega bestuurders kreeg ze zuinigjes berichten. Een aantal. Ze valt even stil. “Dat vind ik wel jammer. Het zou in zo’n situatie toch erg fijn zijn om van je collega’s wat berichtjes te ontvangen om een hart onder de riem te steken.”
Een teken, zo vindt Waanders, van hoe gevoelig deze discussie ligt. Zowel op maatschappelijk als bestuurlijk vlak. Morgen staat het normaal zo rustige Dokkum weer in de schijnwerpers. Met wederom een grote politiemacht om een demonstratie rond Zwarte Piet in goede banen te leiden.
Vragen? Stel ze!
Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.