CDA-kiezers hebben torenhoge verwachtingen van Hoekstra als hun nieuwe lijsttrekker. Zij verwachten dat hij het CDA kan laten klimmen in de peilingen. Ook vinden ze Hoekstra premierwaardiger dan Rutte. Daar moet hij andere kiezers nog wel van overtuigen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 leden van het Opiniepanel, waarvan ruim 2.200 kiezers van het CDA. Hoekstra "had geen andere keuze dan te accepteren", zei hij zelf na zijn aanstelling door het partijbestuur. Kiezers zijn blij met hem: maar liefst 96 procent van de CDA-stemmers heeft er vertrouwen in dat hij het goed gaat doen als lijsttrekker.

Liever Hoekstra dan Omtzigt

Hoekstra wordt door CDA-kiezers vooral als intelligent, betrouwbaar, charismatisch en een goede bestuurder gezien. Dat hij, en niet Pieter Omtzigt naar voren wordt geschoven door het partijbestuur, snappen de meeste kiezers dan ook. In de interne lijsttrekkersverkiezing van afgelopen zomer gooide Omtzigt nog hoge ogen, maar slechts 14 procent had hem nu liever als lijsttrekker gezien dan Hoekstra.

Hoekstra's aanstelling zal de christendemocraten een flinke boost geven in de peilingen, is de verwachting van de eigen achterban. Maar liefst 84 procent van de CDA'ers denkt dat het CDA gaat stijgen in de peilingen. En dat kan zomaar kloppen, want met Hoekstra als lijsttrekker zegt één op de tien VVD- en ChristenUnie-kiezers nu al te willen switchen naar het CDA.

Rutte versus Hoekstra

Of het genoeg is om de grootste te worden en daarmee aanspraak te maken op het premierschap is nog de vraag. De VVD staat in de laatste zetelpeiling van Ipsos en EenVandaag met 39 zetels nog op eenzame hoogte, ver boven de 18 zetels voor het CDA.

CDA-kiezers zijn er alvast van overtuigd dat Hoekstra geschikt is als leider van Nederland. Met 80 procent die denkt dat hij dat kan, lijken daar weinig twijfels over. Hoekstra moet andere kiezers nog wel overtuigen van zijn leiderschapskwaliteiten. De huidige premier Rutte wordt door de meesten (49 procent) capabel gevonden om Nederland te leiden. Hoekstra volgt op de tweede plek met 36 procent die hem geschikt vindt.

Begrip voor opstappen De Jonge

Er is volop begrip voor de keuze van Hugo de Jonge om te stoppen als lijsttrekker van het CDA en door te gaan als coronaminister. Maar liefst 97 procent van de CDA-kiezers respecteert zijn keuze. De combinatie van lijsttrekker en coronaminister was simpelweg niet vol te houden, zeggen vrijwel al deze kiezers. Wat opvalt is dat het ene deel dat vindt door de zwaarte van zijn ministerschap en het andere deel het wantrouwen jegens hem in de eigen gelederen als motivatie noemt.

"De wijze waarop hij behandeld werd door anonieme CDA'ers is beschamend en schandelijk. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. Hugo doet het prima, maar mist de collegiale steun van zogenaamde partijgenoten die gaan voor eigen gewin", haalt een CDA-kiezer uit in het onderzoek. Als minister kan De Jonge nog altijd rekenen op steun van een meerderheid (59 procent) van de mensen in het land.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden op 13 en 14 december 2020, deden 22.666 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan 2.268 kiezers die nu een voorkeur hebben voor het CDA. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.