De kogel is door de kerk: oud-FVD'ers Joost Eerdmans en Annabel Nanninga doen met een nieuwe partij mee aan de verkiezingen in maart. Dat maakt Eerdmans vandaag bekend: "Er is behoefte aan een fatsoenlijk rechtse partij."

Enkele weken terug maakten ze met luid wapengekletter bekend dat ze uit Forum voor Democratie stapten: Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Reden was de voortdurende machtsstrijd met Forum-leider Thierry Baudet. Ze wilden geen lid meer zijn van een partij die "extremistische standpunten" duldt.

Juiste aanpak

Nu richten ze het vizier op de verkiezingen in maart en lanceren een nieuwe rechtse partij: JA21.

Eerdmans: "JA21, staat voor Joost en Annabel, dat is de knipoog. En 2021 is het jaar waarin het moet gebeuren. Tegelijkertijd staat JA voor de juiste aanpak, het antwoord voor de problemen in Nederland."

'Fatsoenlijk rechtse partij'

"Wij denken dat er een heel groot potentieel is op rechts." De oud-FVD'er doelt op de rechtse kiezer die niet terecht kan bij de VVD, omdat die partij volgens hem linksaf slaat. En zich ook niet thuisvoelt bij FVD of PVV. "Nederland heeft behoefte aan een fatsoenlijk rechtse partij."

De nieuwe partij richt zich op klassieke rechtse thema's: "Wij zijn voor strikte immigratie en een Europese Unie waar het Nederlandse belang weer voorop staat. En we willen dat het klimaatakkoord direct van tafel gaat. Dat akkoord kost ons handen vol met geld."

Joost Eerdmans: "Wij denken dat er heel groot potentieel is voor de rechtse kiezer die niet bij de VVD, PVV of FVD wil."

Serieuze partij

De kersverse partijleider denkt dat JA21 ook voor veel oud-Forumstemmers een aantrekkelijk alternatief kan bieden. Volgens Eerdmans zijn de rechtse kiezers het geruzie meer dan zat.

"Mensen willen een partij zonder gekkigheid, met een redelijke basis. Een partij die kans maakt om in een nieuw kabinet te komen. Dat rechtse alternatief kunnen wij bieden."

Speculeren

Wie er allemaal in het kielzog van Eerdmans en Nanninga meegaan is nog onduidelijk. Of er (ex)-Forum senatoren bijzitten is vooralsnog speculeren.

Eerdmans: "Er zijn op dit moment verschillende serieuze gesprekken gaande. Deze politici hebben onze idealen en een vlag nodig om onder te strijden. Dat zou JA21 kunnen zijn."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.