Onverwachtse harde knallen, strijkers, rotjes en carbidschieten. Elk jaar als oudejaarsavond nadert laait de vuurwerkdiscussie weer op. Het belangrijkste punt in de discussie: Zou er een vuurwerkverbod moeten komen? 

Ten minste twintig Nederlandse gemeenten hebben besloten om rondom de jaarwisseling een vuurwerkverbod in te stellen. Wat vinden de panelleden hiervan? Zou er in heel Nederland een verbod moeten komen op de vuurwerktraditie? 

Onderzoek EenVandaag:

Bijna niemand (14%) is voor een algeheel vuurwerkverbod, dat bleek uit onderzoek onder 27.379 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Wel vindt zes op de tien (60%) deelnemers het een goed idee als gemeenten zelf een vuurwerkshow organiseren en de rest van het vuurwerk in de gemeente te verbieden.

Kijk hier de uitslag van het onderzoek:

audio-play

Bloemlezing 

EenVandaag vroeg de deelnemers om op te schrijven waarom ze voor of tegen het verbod zijn. Ook vroegen we in hoeverre ze overlast hebben van het vuurwerk. Tienduizenden mensen stuurden hun argumenten en deelden hun visie. In deze bloemlezing een selectie van de antwoorden: 

Moet er een algeheel verbod komen?

'Ja, er moet een verbod komen'

“Alle soorten vuurwerk moet gewoonweg verboden worden voor consumenten, de toekomst ligt in vuurwerkshows. Als er, met het oog op milieuvervuiling, al vuurwerk moet worden afgestoken.”

'Buiten lopen of fietsen met oud en nieuw vind ik altijd onveilig. Dan ben ik bang dat er iets naar me gegooid word of iets afgaat. Van mij mag er een verbod komen op vuurwerk voor particulieren.'

 “Er moet een algeheel verbod komen voor particulieren. De reden laat zich raden, veel lichamelijk leed, veel medische kosten en dit alleen omdat een groot aantal personen stoer willen doen en zich niets aantrekken van anderen.”

“Ik snap het nut van knalvuurwerk absoluut niet. Dat mogen ze wat mij betreft direct verbieden. Een verbod op siervuurwerk zou ik ook begrijpen maar niet direct nodig vinden.”

'Nee, er moet geen algeheel verbod komen' 

“Vuurwerk moet niet verboden worden. Illegaal vuurwerk is al verboden en dat is goed. Daar zou wat meer handhaving op mogen. Maar het vuurwerk van de gewone consumenten stoort mij helemaal niet en hoort gewoon bij deze tijd van het jaar.”

'Absoluut tegen. Het is een traditie die past bij het vieren van het nieuwe jaar. In Nederland zijn we snel geneigd om overal regels voor te maken en beperkingen op te leggen.'

“Eerst was ik voor een verbod. Maar inmiddels niet meer. Sinds vorig jaar de afsteektijden zijn ingekort was de overlast echt ontzettend verminderd. In het verleden kon je haast niet meer op oudejaarsdag de straat op omdat het wel een oorlogsgebied leek. Met de nieuwe afsteektijden is er geen enkel probleem meer wat mij betreft. Het is dan toch al donker dus laat maar knallen.”

'Vuurwerk alleen door gemeenten’ 

“Als gemeenten centraal georganiseerd mooi vuurwerk afsteken is dat een uitstekend alternatief. Maar vanuit de havens en Belgie komt veel (illegaal) vuurwerk in omloop, dus zou dit ook in Europees verband aan regels gebonden moeten worden.”

'Vuurwerk zou door professionals moeten worden afgestoken. Gemeenten moeten elk een groot gemeenschappelijk vuurwerk organiseren. Dan hebben we geen gewonden en geen vervuilde straten.'

“Het risico op blijvend letsel is te groot. Wel moet gemeente professionele vuurwerk afsteken om het nieuwe jaar in te luiden.”

“Een gedeeltelijk verbod lijkt mij aanvaardbaar, maar nog mooier is het als de gemeente zelf een groots vuurwerk opzet, waar iedereen naar kan kijken.” 

Hoe kijken de pannelleden aan tegen vuurwerkoverlast? 

‘Ik heb nooit overlast van vuurwerk’

“Ik heb nooit overlast van vuurwerk hier in de regio. Er lopen wel eens wat kinderen rond op oudejaarsdag die wat lopen te knallen, maar dat stoort mij niet en ze vallen niemand er verder mee lastig. Het geluid van het carbid schieten, vind ik heel gezellig. 

'In principe heb ik geen overlast, alleen houden de knallen je wakker met oud en nieuw.'

“Ik heb geen overlast ervaren. En de mensen die het wel overlast hebben, hebben vroeger zeker nooit iets afgestoken.”

“Wat is overlast? Gewoon lekker knallen. Persoonlijk doe ik er niet aan mee, ik ga wel even kijken hoe anderen hun geld de lucht in knallen.”

“Overlast van harde knallen”

“Het zijn hele harde knallen en heel dichtbij. Ze komen tegen mijn balkonramen aan en worden als handgranaten tussen fietsers gegooid.”

 “Ja ik heb veel overlast. Hele grote knallen in de verte. Maar ook vuurwerk dat ’s nachts in de straat wordt afgestoken. Elke vorm van vuurwerk is op deze datum overlast, het mag nog helemaal niet afgestoken worden!”

'Overlast kwam voorgaande jaren door strijkers en ander illegaal knalvuurwerk. En natuurlijk het traditionele carbidschieten hier in oosten van het land.'

 “Ik heb overlast van het geknal de afgelopen weken al. En het is vervelend dat ik tijdens oud en nieuw niet fatsoenlijk door de binnenstad kan fietsen om van een feest weer naar huis te gaan, de enorme rommel die altijd weer achterblijft. 

 “Niet alleen tijdens de jaarwisseling heb ik overlast. Het begint al in november. In Osdorp gaan soms hele bommen af. Maar hoe ga je een verbod controleren?” 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.