De vuurwerkgekte staat voor de deur: voor velen een lust, voor veel anderen een last. Den Haag experimenteerde vorig jaar met vrijwillig vuurwerkvrije zones, minstens twaalf grote gemeenten doen dat aankomende jaarwisseling ook.

Buurtbewoners kunnen zo'n zone aanvragen en dan levert de gemeente markeringsborden. Handhaven doen de gemeentes niet, dat laten ze aan de bewoners over. Geen echt verbod dus, en dat doet menig wenkbrauw fronsen. Zo vraagt Pieter van Vollenhoven zich af of veiligheid nog wel als kerntaak wordt beschouwd nu de overheid de problemen doorschuift naar de gemeenten.

Experiment

Er zijn al onvrijwillig vuurwerkvrije zones waar wel gehandhaafd wordt. In de gemeente Utrecht zijn dat er al meer dan dertig. In de meeste gevallen gaat het dan om plekken als kinderboerderijen, ziekenhuizen en bejaardencentra. Omwonenden zijn daar blij mee.

Maar waarom hebben we niet overal vuurwerkvrije zones? De handhaving kost geld en moeite, en handhavers zitten er niet altijd op te wachten. Zo vinden handhavers in Amsterdam bijvoorbeeld dat ze met meer middelen, zoals een wapenstok en pepperspray, op pad moeten worden gestuurd. Dat is beter voor hun eigen veiligheid.

Gevaarlijkste nacht

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam vorig jaar met een rapport waarin wordt gesteld dat in Nederland oud en nieuw de gevaarlijkste nacht van het jaar is. Met meer dan 11.000 gewonden en 1 dode spreekt men van een 'rustige jaarwisseling'. En ook voor menig huisdier is al dat vuurwerk geen pretje. Het zou dan ook een hoop ellende besparen als er minder of geen vuurwerk wordt afgestoken met Oud en Nieuw.

Niet alleen tijdens de jaarwisseling verkleurt de lucht: officieel start de verkoop 29 december, maar online is dat eerder en dus wordt heel december al geknald. Gisteren ontplofte er nog zwaar vuurwerk in een flat in Maassluis en werd er een vuurwerkbom door een brievenbus in Groningen gegooid.

Opiniepanel: voor vuurwerkvrije zones

Mensen hechten aan de traditie van vuurwerk afsteken, maar toch is het draagvlak voor vuurwerkvrije zones groot. Dat blijkt uit eerder onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel:

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.