Eén op de vijf jongeren (21%) is wel eens geraakt door vuurwerk. En naar een derde (33%) is wel eens bewust vuurwerk gegooid. Toch is de meerderheid tegen een vuurwerkverbod. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1300 jongeren uit het 1V Jongerenpanel. 

Zes op de tien jongeren (60%) zijn tegen een vuurwerkverbod. Een derde (37%) schaart zich achter een gedeeltelijk verbod: zij zijn tegen het zelf afsteken van vuurwerk maar voor gemeentelijke vuurwerkshows. De overige ondervraagden (3%) zijn voor een algeheel verbod op vuurwerk.

De belangrijkste reden om tegen een vuurwerkverbod te zijn, is dat het zelf afsteken een traditie is. Ook vrezen jongeren dat bij een verbod de hoeveelheid illegaal vuurwerk zal toenemen. Bovendien vinden ze het gewoon leuk om zelf vuurwerk af te steken.

Toch heeft 40 procent nog nooit vuurwerk afgestoken. Zes op de tien jongeren (58%) zijn zelfs bang voor vuurwerk op straat. De belangrijkste reden om voor een vuurwerkverbod te zijn, is dan ook dat vuurwerk veel slachtoffers maakt.

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden op 23 en 24 december 2013, deden 1300 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Lees ook

Download