Carbidschieten is sinds 2014 nationaal cultureel erfgoed. Waar het afsteken van vuurwerk voor een verhitte discussie zorgt, blijven de donderende knallen van het schieten met een melkbus buiten schot.

De meeste mensen gaan knallend het jaar uit. Maar in het oosten van het land doen ze het met oorverdovende klappen. Carbidschieten is er, net als in het noorden en zuiden van Nederland, een ware traditie.

Staphorst

Het startschot van de jaarlijkse veiligheidscampagne rondom carbidschieten is dit jaar gegeven in Staphorst. Met de leus 'Een echte BOCK heeft ballen', BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid-Knaller, wordt aandacht gevraagd voor de gevaren van het melkbusschieten.

De belangrijkste veiligheidstips van het brandwondencentrum: draag goede gehoorbescherming, gebruik een stevige melkbus en ga er niet op zitten.

info

Wat is carbidschieten?

In een melkbus wordt een stukje carbid vermengd met water. De bus wordt afgesloten met de deksel of een bal. Bij een gaatje aan de onderkant van de bus wordt een vlam gehouden. Door de chemische reactie ontstaat een enorme druk in de melkbus waardoor de deksel of bal wegschiet.

Het carbidschieten kostte burgemeester Theo Segers van Staphorst (CU/SGP) bijna de kop. Letterlijk. De burgervader vuurde in december 2016 een rechtopstaande melkbus af. De wegvliegende deksel miste zijn hoofd ternauwernood. Een jaar later maakte Segers in samenwerking met de politie een video waarin hij uitlegt hoe je op een veilige manier met carbid knalt:

Carbidschieten is cultureel erfgoed

Carbidschieten is sinds 2014 opgenomen in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Het hoort daarmee bij de belangrijkste tradities van Nederland. De Drentse John Schoonheim is grootgebracht met de traditie en heeft er voor gestreden dat carbidschieten op deze lijst terecht kwam. Wat hem betreft is het carbidschieten veel meer dan een potje knallen. "Het is gemeenschapszin. Er wordt wekenlang voorbereid. Dat gebeurt op kleine of op grote, bijna professionele schaal."

Het is gemeenschapszin. Er wordt wekenlang voorbereid.

In dichtvorm neemt Schoonheim het op voor de traditie: "Het merendeel van de mensen, zijn er over te spreken. Sommigen zijn erop tegen, maar dat zijn meestal de leken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.