We mogen zelf geen vuurwerk meer afsteken met Oud en Nieuw, althans, als het aan de Stichting Maatschappij en Veiligheid ligt. “Het is misschien een leuke traditie, maar met 482 vuurwerkongevallen, met daarbij 31 verloren vingers, vier (deels) geamputeerde handen en 176 personen met oogletsel, kan je toch niet meer spreken over een gezellige avond” schrijft de Stichting in een advies.

Toch is het aantal slachtoffers de laatste jaren gedaald. Vorig jaar was er zelfs sprake van het laagste aantal in 25 jaar. En dat zou mede komen doordat het vuurwerk alleen nog maar op Oudjaarsavond mag worden afgestoken. Nu wordt dus een algeheel verbod voorgesteld. Maar een gemeente mág zelf al vuurwerkvrije zones aankondigen. De gemeente Hilversum doet dat bijvoorbeeld sinds vorig jaar. Daar mag in het centrum geen vuurwerk meer worden afgestoken met oud en nieuw. Deze winkelier is het daar alleen niet mee eens…

De vuurwerkslag om Hilversum

Het is wel begrijpelijk dat deze winkelier geen verbod wil, want er gaat veel geld om in de vuurwerkhandel. 68 miljoen euro om precies te zijn. Voor 750 winkeliers betekent de vuurwerkverkoop aan het eind van het jaar, dat ze van de rode in de zwarte cijfers komen. Met andere woorden: zonder vuurwerkverkoop gaan ze over de kop.
 
Winkeliers zijn dus logischerwijs tegen, maar hoe zit het verder met het draagvlak voor een verbod? Een meerderheid van het EenVandaag Opiniepanel is voor zo’n verbod.
Driekwart van de ondervraagde leden is voor vuurwerkvrije zones. En zes op de tien zijn voor een algeheel vuurwerkverbod voor consumenten. En ook de politie wil een verbod. De politietop pleitte hier afgelopen juni nog voor.
 
Maar helaas voor alle vuurwerktegenstanders, de Tweede Kamer zag dat afgelopen zomer nog niet zitten. Vooralsnog zijn alleen Groenlinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus voor zo’n verbod.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.