Steeds meer ondernemers moeten door de coronacrisis vechten om hun hoofd boven water te houden. Ook bij mkb'er André van Bezooijen staat het water aan de lippen. "Ik ben in een maand tijd van een volle orderportefeuille naar nul gegaan."

Van Bezooijen kan het nog steeds niet bevatten. Een paar weken geleden stond zijn bedrijf Adexpo er nog rooskleurig bij, maar nu moet hij vechten voor zijn voortbestaan. "Ik heb dit nog nooit zo dramatisch meegemaakt. Zelfs 9/11 en de kredietcrisis waren minder ernstig dan dit." Vooral de snelheid waarmee de crisis om zich heen slaat, baart hem grote zorgen.

A view of the sea
André van Bezooijen

'Het is dramatisch'

Waar hij op dit moment vooral behoefte aan heeft, is extra krediet om de gederfde inkomsten op te vangen. Maar banken staan niet bepaald te trappelen om dat te verlenen. Van Bezooijen: "Het zou fijn zijn als de staat garant kan staan, zodat ik een lening bij een bank kan afsluiten. Op dit moment gaat dat nog heel moeizaam. We weten dat dit een tijdelijk situatie is, help ons dan om hier doorheen te komen." Adexpo richt beurs-stands in met luxe meubelen, door heel Europa. In 2 weken is 11 % van de jaaromzet verdampt.

Ook voor standbouwer Bart Wigman is het op dit moment alle hens aan dek. Zijn bedrijf Gielissen is de grootste binnen de banche. Hij ziet het ene na het andere bedrijf richting de afgrond gaan. "Als de overheid niet heel snel ingrijpt, dan kan zomaar 30 tot 50 procent van de bedrijven in mijn branche failliet gaan. Het is echt dramatisch op dit moment."

Actie van het kabinet

Voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL) ziet mkb'ers in een recordtempo in de rode cijfers belanden. Hij maakt zich grote zorgen over de grootste werkgever van ons land en eist actie van het kabinet. "Punt 1: we moeten voorkomen dat gezonde bedrijven nu omvallen. Punt 2: ondernemers moeten het vertrouwen krijgen dat de economie goed kan herstellen."

De 300 miljoen euro die het kabinet gisteren beschikbaar stelde aan noodhulp voor mkb'ers, in de vorm van het verruimen van kredieten waar de overheid borg voor staat, noemt Biesheuvel "een druppel op een gloeiende plaat". "Alleen de horeca claimt al 5 miljard, voor het mkb in totaal zullen er tientallen miljarden nodig zijn."

Biesheuvel pleit voor drastische en heldere maatregelen die directe impact hebben. "Denk aan grote noodfondsen per sector, overbruggingskredieten en eenmalige vergoedingen voor bedrijven en organisaties die verplicht moeten sluiten. Zoals theaters bijvoorbeeld."

audio-play
Tv-reportage: Beginnend theatermaker Christian vreest faillissement door coronavirus: 'dit is echt vreselijk'.

'Even geen partijpolitiek'

Ook moet volgens de ondernemersvoorman de bureaucratie even opzij gezet worden. "Het is verstandig om zaken als deeltijd-WW direct toe te kennen. Controleer pas later of de aanvragen gerechtvaardigd zijn."

Volgens Biesheuvel vragen deze bijzondere tijden vooral eensgezindheid en is er geen tijd voor politieke stokpaardjes. "Stop met partijpolitiek. Dus: politieke partijen, de oude polder en de nieuwe polder, we moeten nu allemaal allemaal achter het kabinetsbeleid gaan staan. Alleen door samen te werken komen we door deze crisis heen."

audio-play
Bezorgde ondernemers willen actie van het kabinet

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.