Terwijl de Chinese president Xi Jinping de overwinning op het virus claimt, slaat Trump om zich heen met maatregelen. De corona-aanpak is een stresstest voor regeringsleiders. Opvallend: Hong Kong en Singapore blijken succesvol.

Na weken van onzichtbaarheid laat de Chinese president Xi Jinping voor het eerst zijn gezicht zien in Wuhan. De stad waar het coronavirus voor het eerst opduikt en die de afgelopen twee maanden volledig plat is gelegd. De propagandamachine ratelt intussen: China heeft de crisis succesvol aangepakt en andere landen moeten de Chinese aanpak kopiëren.

De boodschap: 'wij zijn in control'

Het is niet voor niks dat de Chinese leider pas ten tonele verschijnt als de noodhospitalen weer worden gesloten, zegt hoogleraar crisismanagement Paul 't Hart van de Universiteit Utrecht. "Als de Chinese overheid niet in control is, dan zie je hem niet. Nu gaat de geregisseerde beeldvorming lopen. De boodschap: 'Wij zijn in control, de barbaren in het buitenland, die zijn niet in control'."

Wat de Amerikaanse president Trump betreft, lijkt dat beeld te kloppen. Eerst probeerde Trump de ernst van het virus nog te bagatelliseren door het sterftepercentage van de Wereldgezondheidsorganisatie in twijfel te trekken. "Ik geloof niet dat 3,4 procent van de geïnfecteerden aan het virus sterft," zei hij in een telefoongesprek met Fox News. "Ik denk dat het ver onder de 1 procent ligt."

'Trump is aan het spartelen'

Gisteravond maakte Trump een inreisverbod voor reizigers uit Europa bekend, terwijl helemaal niet onderbouwd is dat specifiek Europeanen het virus naar de VS brengen. "In Trumps gedrag zie je dat hij als een vis aan het spartelen is om te ontkomen aan een realiteit die zich aan het ontvouwen is, ondanks zijn pogingen om het over iets anders te hebben en de aandacht af te leiden," zegt 't Hart.

De situatie in de VS is zorgwekkend denkt de hoogleraar. "Het aantal doden kan in de VS weleens snel oplopen, want Amerika heeft een heel zwak gezondheidszorgsysteem. Als je onder aan de economische ladder staat daar, heb je bijna geen gezondheidszorg. Dat gaat de komende weken heel veel pijn doen daar."

De verspreiding van het coronavirus in verschillende landen.

Singapore en Hong Kong

Opvallend is dat Singapore en Hong Kong er heel goed in slagen om het coronavirus in te dammen. Het aantal besmettingen ligt nog heel laag, terwijl die landen veel dichter bij de eerste besmettingshaard liggen.

"Hong Kong, Singapore en Japan hebben allemaal excellente gezondheidszorgsystemen en het zijn allemaal gezagsgetrouwe culturen," verklaart Paul 't Hart. "Onze culturen in Noord-West Europa zijn meer van: 'Zijn al die maatregelen nu wel zo nodig?' Dus hier moet de overheid wat meer overtuigen en wat meer doorpakken voor ze met heel draconische maatregelen komen."

De Nederlandse aanpak

Vanuit het buitenland klinken geluiden dat de Nederlandse aanpak veel te nonchalant is. "Een leider moet de stijl zien te vinden die past bij het land waar hij leiding aan geeft. Het zelfbeeld van Nederlanders is: wij zijn nuchter. Nederlanders zien zichzelf als crisisbestendig en we willen niet een leider die over-reageert, dat wordt al snel gezien als irrationeel. We willen ook dat leiders luisteren naar de experts, het niet groter maken dan het is."

Toch denkt de expert in crisismanagement dat we de komende dagen een andere Rutte zullen gaan zien. "Als een leider onder druk wordt gezet zien we dat aspecten van hun persoonlijkheid en leiderschap die er al zijn duidelijker naar voren komen. Rutte kleeft aan dat hij jolig en luchtig kan zijn. Tegelijkertijd hebben we bijvoorbeeld bij MH17 gezien dat hij wel ernst en empathie kan opbrengen. We zullen Rutte zien schakelen."

audio-play
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.