Italië en China, beide zwaar getroffen door het coronavirus, kijken met verbazing naar onze aanpak. "Ik heb me uit de naad gewerkt tijdens de coronacrisis. Het lijkt alsof geen enkele Nederlander mijn verhalen gelezen heeft."

Vandaag zijn extra maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan: thuisblijven bij verkoudheidsklachten, een verbod op bijeenkomsten van meer dan honderd personen en het bezoek aan kwetsbare personen zoveel mogelijk beperken. Scholen blijven wel open. In veel landen buiten Nederland gaan de maatregelen een stuk verder dan hier en wordt met verbazing gekeken naar de Nederlandse aanpak. We spreken twee Nederlanders in het buitenland via Skype.

'Dan maar rigoureus, dan zijn we er snel weer vanaf'

Angelo van Schaik
Bron: EenVandaag
Angelo van Schaik zit verplicht thuis in Rome.

De Nederlandse journalist Angelo van Schaik woont in Rome en zit sinds de lockdown in thuisquarantaine. "Binnen de stad Rome mag ik mij bewegen, maar dan moet ik daar wel een goede reden voor hebben: naar je werk, boodschappen doen of naar de apotheek. De politie kan je aanhouden en vragen waarom je je huis uit bent. Ik heb sinds een week alleen mijn vrouw en twee kinderen gezien, voor de rest eigenlijk helemaal niemand."

Hij vindt dat een goede zaak. "In Codogno waar nu een maand geleden de eerste coronapatiënt in Italië was, hebben ze gelijk besloten om alles af te sluiten. En ze zien nu dat het werkt, want al 2 of 3 dagen zijn daar geen nieuwe besmettingen. Ofwel: ja, het zijn heftige maatregelen, maar als het werkt dan moet het maar. En dan maar rigoureus, dan zijn we er ook snel weer vanaf." Hij noemt de aanpak van de Nederlandse overheid 'laks'.

Economie versus volksgezondheid

"Ik ben verbijsterd als ik zie dat premier Rutte een beetje lacherig zegt dat we elkaar geen handen meer mogen geven. Ik ben verbijsterd dat grote evenementen worden afgelast, maar dat kleine evenementen wel doorgaan. Alsof je elkaar bij kleine evenementen niet kunt aansteken."

Angelo denkt dat de overheid om economische redenen bang is om hard op te treden tegen het coronavirus. "Italië heeft de keuze gemaakt: wij kiezen voor volksgezondheid en niet voor economie. We zien wel hoe we eruit komen, maar het belangrijkste is dat we eruit komen. In Nederland is dat besef nog niet doorgedrongen."

Duikbril, regenjas, haarnetje

Eefje Rammeloo
Bron: EenVandaag
Eefje Rammeloo woont in Shanghai.

Journalist Eefje Rammeloo woont in Shanghai. "Wij mogen inmiddels allemaal weer naar buiten. Het heeft 2 maanden geduurd tot er opgeroepen werd om binnen te blijven. Mensen verscholen zich in hun huis." De situatie in haar omgeving is nog steeds niet helemaal de oude. "Iedereen heeft een mondkapje voor en handschoenen aan. Sommige mensen hebben ook nog zo'n duikbril op, grote regenjassen aan en haarnetjes. Maar het gaat weer iets meer richting het normale leven."

Ze beschrijft dat meer mensen zich zorgen maken om de situatie in landen waar de harde maatregelen zoals die van de Chinese regering niet worden toegepast. "Wat je nu ziet is dat het eigenlijk omdraait: mensen worden nu bang voor buitenlanders die het virus weer mee kunnen nemen naar China." Zij vindt ook dat de maatregelen in Nederland te soepel zijn. "Je moet een keuze maken wat je ervoor over hebt: er is economische schade, daar ontkom je niet aan. Ik weet niet of Europeanen in staat zijn zich voor te stellen wat er gebeurt als er geen vergaande maatregelen worden genomen."

Wachten tot mensen ziek worden

Vanuit haar positie in China heeft ze uit eerste hand meegemaakt wat harde maatregelen kunnen betekenen. "In Wuhan is veel te laat ingegrepen", vertelt ze. "Op een gegeven moment werd duidelijk dat het zich ging verspreiden en op dat moment is zowel vanuit de regering als lokaal besloten om de grenzen dicht te gooien, roadblocks op te richten en niemand er meer in of uit te laten. En dat heeft heel erg geholpen."

"In Nederland worden amper preventieve maatregelen genomen. Ze zeggen al weken dat ze er klaar voor zijn, maar waar zijn ze dan klaar voor? Het lijkt erop dat ze bedoelen: als er een grootschalige uitbraak komt dan zijn we er klaar voor. Maar dat moet je voor zijn! Dat hebben we hier in Wuhan gezien," zegt ze. "In Nederland zijn we niet aan het indammen, er wordt nog steeds gewacht tot mensen ziek worden. Ik heb me uit de naad gewerkt tijdens de coronacrisis. Het lijkt alsof geen enkele Nederlander mijn verhalen gelezen heeft."

Lees ook

Werken tot je instort

Angelo maakt zich zorgen om de situatie in de gezondheidszorg. "De ziekenhuizen in Noord-Italië zijn de beste van het land en een van de beste van Europa. En die kunnen het gewoon niet aan." Hij beschrijft de omstandigheden van het Italiaanse ziekenhuispersoneel. "Er bestaan geen werktijden meer. Je werkt zolang je kan, zolang je niet instort van vermoeidheid. Dit is ook een boodschap voor andere landen: als wij het niet aankunnen, kunnen jullie het ook niet aan."

"Het is dom. Je ziet dat de maatregelen die China en Italië hebben genomen werken. Italië werd in eerste instantie verweten dat het laks was, maar aan het begin kon men nog niet vermoeden dat het om corona ging. Nu heb je dat excuus niet meer, want we hebben gezien wat het in Italië heeft aangericht. In Nederland wordt de ernst van de situatie niet onderkend."

Ouderen de dupe

"Vanuit een bevolkingsonderzoek uit Brabant bleek dat er veel meer mensen een milde variant van het virus hebben. Daar werd de conclusie uit getrokken dat het dus helemaal niet zo dodelijk is. Maar je weet niet of die mensen het meenemen naar opa en oma, als ze daar in het weekend op bezoek gaan." Ze uit haar persoonlijke angst. "Ik heb mijn ouders ook gevraagd om alsjeblieft binnen te blijven. Ik denk dat als we nu niets doen, het vooral de ouderen zijn die hiervan de dupe worden."

Eefje beschrijft dat ze deze aanpak van Nederland niet had verwacht. "Er is ook een middenweg tussen paniekzaaien en broodnuchter zijn. Ik had gehoopt, toen dit in China begon, dat Nederland er ook op een Nederlandse manier mee om zou gaan, op een vrije manier. Die vrijheid van informatie waar wij zo prat op gaan en die we hebben in Nederland, als dat kan worden uitgewisseld en er slimme conclusies worden getrokken, dan kun je toch preventieve maatregelen nemen en een goed noodplan maken?"

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.