“500 euro voor iedere werkende Nederlander”, “150 euro erbij voor de AOW’er” en miljarden extra voor het onderwijs. De tijd van cadeautjes uitdelen is weer begonnen.

Vandaag presenteert het CPB de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s. De partijen weten al een tijdje welke plannen de goedkeuring van het CPB kan wegdragen en dus kan er gestrooid worden met miljarden. Het gaat Nederland economisch weer voor de wind, dus er is ook geld te vergeven. Hoe al die plannetjes worden betaald, blijft vaak in nevelen gehuld.

Het uitdelen van financiële presentjes is niet nieuw. Elke verkiezing delen partijen wel uit. De duizend euro die Mark Rutte vier jaar geleden aan de burgers beloofde weet iedereen nog wel en ook de jaren daarvoor presenteerden de politieke partijen mooie plannen.

Was voorgaande jaren de doorrekening van het CPB een soort goedkeuringsstempel, dit jaar kiezen drie partijen ervoor hun programma niet te laten doorrekenen: PVV, Partij voor de Dieren en 50PLUS. Die laatste partij wil de AOW-leeftijd terug naar de 65 jaar en laat de haalbaarheid van dat plan niet door het CPB berekenen, maar door twee universiteiten. Voorman Henk Krol twijfelt aan de berekende twaalf miljard die dit plan volgens het CPB gaat kosten.

De andere partijen beschouwen de CPB-doorrekening wel als haalbaarheidsstempel van hun plannen. Voor het gemak gaat men er even aan voorbij dat er na de verkiezingen een coalitie gevormd moet gaan worden. Grote kans dat veel van de leuke cadeautjes in die formatie gaan sneuvelen. Maar ach, dat is van later zorg. Eerst maar eens de gunst van de kiezer trekken…..