Mirjam Bikker spreekt morgen voor het eerst als partijleider de ChristenUnie-leden toe op een partijcongres. "Als we het land laten aan mensen die alleen maar woedend reageren, dan wordt het zeker niet mooier."

Een half jaar is Mirjam Bikker nu partijleider van de ChristenUnie (CU). Het politieke klimaat is ruw, er is veel polarisatie en politici worden bedreigd. 'Waar ben ik aan begonnen?' is al eens door haar hoofd geschoten.

Coronadossier

Dat begon eigenlijk al toen ze Kamerlid werd, 2 jaar geleden. "Als nieuw Kamerlid voerde ik het woord in het coronadossier. Dan krijg je alle heftigheid die er in de samenleving is ook volop mee", zegt Bikker.

"En dan niet alleen op verschillen van standpunten, maar ook persoonlijk. Maar ik heb toen ook bedacht, en daar sta ik ook echt voor: als we het land alleen laten aan mensen die alleen maar woedend reageren, dan wordt het zeker niet mooier."

Bekijk ook

Te vaak over ditjes en datjes

"Het vertrouwen in de politiek als geheel is in Nederland niet hoog. Dat snap ik ook goed omdat ik zie hoe traag de dingen gaan en hoe vaak we het hebben over de ditjes en de datjes en het uitwisselen van verschillen, maar te weinig bezig zijn met de grote vraagstukken van deze tijd", vertelt Bikker.

Asiel en migratie

De coalitiepartijen steggelen al maanden over een ander asiel- en migratiebeleid. D66 en de ChristenUnie leggen de nadruk op goede opvang van asielzoekers, terwijl CDA en VVD vooral pleiten voor een lagere asielinstroom.

"De ChristenUnie vindt het inderdaad belangrijk dat wij mensen die hier aankloppen ook behandelen als mensen. Dat we het niet alleen hebben over de cijfers en de getallen", zegt Bikker. "Daarom vind ik het vreselijk hoe het mis is gegaan in Ter Apel en dat er nog steeds geen wet is die dat kan verbeteren. Dat moet echt snel op orde komen."

Bekijk ook

Europese maatregelen

"Ook in de komende jaren zien we dat er veel mensen op de wereld op de vlucht zijn. Dat betekent wat, ook voor Europa. Maar dan moet Europa als geheel maatregelen nemen: in de opvang van mensen, in het duidelijk maken welke mensen wel en niet kunnen komen."

"En daarin moet ook duidelijk gekeken worden naar de arbeidsmigratie, want in Nederland is 10 procent van de mensen die komen vluchteling en 90 procent is arbeidsmigrant", aldus de CU-leider.

'Spijtig, maar je plek is niet in Nederland'

Bikker pleit voor meer aanmeldcentra, naast het centrum in Ter Apel. En ze vindt dat alle gemeenten naar draagkracht opvang moeten verzorgen. Maar ze ziet ook dat van sommige buurten wel heel veel gevraagd wordt.

"Ik ken het zelf ook vanuit de oude stadswijken in Utrecht. In een heel aantal wijken en gemeenschappen moeten we ook echt opletten. Daarom: mensen die echt moeten vluchten voor oorlog en geweld, daarvoor gelden de internationale verdragen, daar zijn we solidair mee. Mensen die uit een veilige omgeving komen, daarvan zeg ook ik 'hoor eens, het is spijtig, maar dan is niet je plek in Nederland."

'Nieuwsgierig mens'

Behalve de ChristenUnie heeft ook de VVD morgen een partijcongres. Het toeval wil dat beide partijen hun bijeenkomst in Apeldoorn houden. Bikker houdt zeker in de gaten wat er bij 'de buren' gebeurt. "U kent mij denk ik wel als een beetje een nieuwsgierig mens, dus ik zal heus opletten".

De ChristenUnie-leider denkt dat de coalitiepartijen er uiteindelijk wel uitkomen met het asiel-en migratiedossier. "In het coalitieakkoord staan de nodige afspraken die ook echt kunnen bijdragen aan een betere opvang, ook aan een beter beleid in het voorkomen dat hier mensen heenkomen die hier niet hoeven te zijn", zegt Bikker. "Het zijn niet allemaal dingen die ik prachtig vind, maar het is wel het compromis dat we met elkaar gesloten hebben. Dat is toen gelukt en ik zou vooral tegen iedereen in het kabinet willen zeggen: 'maak werk van dat regeerakkoord'. En dan voeren we het gesprek verder."

Suzanne Bosman in gesprek met ChristenUnie-leider Mirjam Bikker

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.