Het besluit van het kabinet om te stoppen met de gaswinning werd met gejuich ontvangen. Maar het kost wel geld, heel veel geld. Kabinet en coalitie zijn de komende weken bezig om een oplossing te zoeken voor dat enorme gat in de begroting. Het B-woord zoemt al rond op het Binnenhof. De B van bezuinigen.

In de coalitie zijn de eerste voorzichtige gesprekken over dit probleem gestart. Vooralsnog is de sfeer constructief. Maar een coalitiebron laat aan EenVandaag weten dat er wel zorgen zijn over de opstelling van minister van Financiën Wopke Hoekstra. "Ze hebben hem leren kennen als ‘mister njet’, want hij zegt altijd nee", zegt politiek commentator Joost Vullings

Dat zou het ingewikkeld kunnen maken, denkt Vullings. "Volgens de afspraken in het regeerakkoord moet het gat in de begroting worden opgevangen in de begroting van het kabinet. Er zijn wel meevallers, maar als dat niet voldoende is moet er bezuinigd worden in tijden van economische voorspoed. Dat ligt politiek erg gevoelig."

Luister & lees ook

Lenen of minder uitgeven?

"CDA en VVD zetten in op deze oplossing binnen de begroting", aldus Vullings. "CU en D66 houden ook van financiële degelijkheid, maar niet ten koste van alles. Ze zien geld lenen om de gederfde inkomsten te compenseren als een serieuze optie. Daardoor stijgt dan wel de staatsschuld."

PvdA-kamerlid Henk Nijboer hoopt dat het kabinet kiest voor de tweede optie. Hij maakt zich zorgen dat Groningen in de toekomst door de rest van Nederland wordt gezien als kostenpost. "Je zet dan Nederland tegen Groningen op."

Volgens Nijboer gaat het om een dusdanig groot bedrag dat je daardoor als kabinet fors moet bezuinigen. Gemiddeld ruim twee miljard euro per jaar tot aan 2030. "Dan zou je moeten bezuinigen op bijvoorbeeld onderwijs, zorg, defensie en justitie en daar zit niemand op te wachten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.