Veelgestelde vragen
Welke vraag heb je?
-
Wat is het EenVandaag Opiniepanel?
-
Het Opiniepanel is het online onderzoekspanel van het programma EenVandaag. Je kunt je mening geven over actuele onderwerpen, zoals de coronacrisis, het kabinet, de gezondheidszorg, het klimaat, racisme en hoe je denkt over Nederland. De uitslagen brengen we in de tv- en radio-uitzendingen van EenVandaag, via onze website en onze socials. De uitkomsten bereiken niet alleen meer dan een miljoen mensen, maar ook beleidsmakers en politici. Klik hier voor meer informatie over het Opiniepanel.
-
Hoe kan ik me aanmelden bij het Opiniepanel?
-
Iedereen vanaf 16 jaar kan lid worden van het EenVandaag Opiniepanel. Je kunt je hier aanmelden. Eerst stellen we je een paar basisvragen. Die gebruiken wij om onze onderzoeken representatiever te maken. Hierna krijg je, na een bevestigingsmail, vanzelf ons nieuwe onderzoek in je mailbox. We gaan vertrouwelijk met je gegevens om.
-
Ik heb de bevestigingsmail niet ontvangen, wat nu?
-
Als de bevestigingsmail van je lidmaatschap niet in je inbox zit, check dan je spam-inbox of je ongewenste mail. Om te voorkomen dat mails (vaker) in je spam-inbox terechtkomen, is het goed om in je mailprogramma in te stellen dat ons mailadres, [email protected], altijd wordt doorgelaten. Kijk voor uitleg hierover bij de veelgestelde vraag: 'Hoe voorkom ik dat de mails in mijn spam-inbox terechtkomen?'
Als de bevestigingsmail ook niet in je spam-inbox zit, kun je het beste een mail sturen naar: opiniepanel[at]eenvandaag[dot]nl -
Hoe vaak ontvang ik een uitnodiging om mee te doen aan een onderzoek?
-
Je ontvangt gemiddeld één keer per week een onderzoek in je mailbox. Uiteraard kun je ervoor kiezen alleen mee te doen aan de peilingen die je interessant vindt.
-
Hoe werkt de zetelpeiling?
-
Zetelpeilingen en afgeleiden daarvan worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Verian (voorheen Kantar Public). Zij voeren de onderzoeken uit onder hun eigen online onderzoekspanel. In de onderzoeken geven mensen aan op welke partij ze zouden stemmen als er vandaag verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden zijn.
Leden van het EenVandaag Opiniepanel worden dus niet direct uitgenodigd voor de zetelpeilingen. Vaak gebruiken we wel informatie uit onze EenVandaag-onderzoeken bij de publicatie van de zetels. Bijvoorbeeld om veranderingen in de zetelpeiling te verklaren of om de mening van verschillende kiezersgroepen over allerlei actuele thema's te vergelijken. Daarom vragen we ook de leden van het Opiniepanel regelmatig wat ze zouden stemmen.
-
Wie doen er mee aan onze onderzoeken?
-
Iedereen kan zich via de website van EenVandaag aanmelden om lid te worden van het Opiniepanel. Voordat je lid wordt, vragen we je eenmalig een aantal achtergrondgegevens in te vullen. Zo vragen we bijvoorbeeld in welke provincie je woont en hoe oud je bent. Dat soort gegevens gebruiken we om onze onderzoeken representatiever te maken of om bepaalde subgroepen te kunnen onderscheiden voor bijvoorbeeld analyses.
We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan onze onderzoeken. In de regel nodigen we daarom iedereen voor elk onderzoek uit - we trekken geen steekproef uit ons panel. In uitzonderlijke gevallen schrijven we alleen een bepaalde groep aan, bijvoorbeeld zorgmedewerkers of ouders van kinderen op de basisschool. Als je je aanmeldt voor ons panel kun je, afhankelijk van de actualiteit, gemiddeld een onderzoek per week verwachten. Je hoeft niet aan alle onderzoeken mee te doen, dat mag wel.
Het Opiniepanel heeft ongeveer 80.000 leden. Aan de meeste onderzoeken doen tussen de 20.000 en 40.000 leden van het panel mee. Het gemiddelde responspercentage is ongeveer 40 procent. Een vragenlijst bestaat gemiddeld uit 20 vragen. Voordat we een vragenlijst verspreiden, test het team met ervaren onderzoekers van het Opiniepanel die op formulering en volgorde van de vragen om beïnvloeding bij het invullen van de antwoorden zoveel mogelijk te voorkomen.
-
Zijn de uitslagen representatief?
-
Aan het Opiniepanel doen geen 17 miljoen mensen mee. Toch willen we dat onze uitslagen zo goed mogelijk reflecteren wat er in Nederland leeft. Daarom corrigeren we onze uitkomsten, net als veel andere peilbureaus in Nederland, op een aantal factoren voor de samenstelling van de Nederlandse bevolking; we ‘wegen’ ze. Dat doen we op zes kenmerken: geslacht, leeftijd, opleiding, spreiding over het land (provincie), burgerlijke staat en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Van al deze variabelen weten we hoe ze verdeeld zijn onder de deelnemers aan een onderzoek (immers, bij aanmelding vult ieder panellid dit soort achtergrondgegevens eenmalig in). Ook weten we hoe de Nederlandse samenleving in het echt verdeeld is op deze kenmerken. Hiervoor gebruiken we CBS-gegevens en in het geval van de verkiezingen de officiële uitslag zoals bekend gemaakt door de Kiesraad.
We kunnen deze zaken vergelijken, en onze deelnemers vervolgens ‘wegen’ - we corrigeren dan voor de cijfers in de echte bevolking. In Nederland is bijvoorbeeld de helft man en de helft vrouw. Als aan een onderzoek meer mannen dan vrouwen meedoen, tellen de antwoorden van de mannen allemaal wat minder zwaar mee en die van de vrouwen juist wat zwaarder. Dit doen we bij de zes kenmerken waarop we wegen.
Omdat we niet iedereen in Nederland (kunnen) ondervragen, blijven onze onderzoeksuitslagen een benadering van hoe Nederlanders over bepaalde onderwerpen denken. Daarom houden we daar rekening mee in onze uitingen. Als bijvoorbeeld 52 procent van onze ondervraagden het eens is met een wetsvoorstel van het kabinet, stellen we niet dat dit een meerderheid is, maar (ongeveer) de helft. Hetzelfde doen we als dat percentage 48 of 49 procent is. En als 34 procent een antwoordoptie heeft ingevuld en 36 procent een ander, zeggen we niet dat het tweede antwoord vaker is ingevuld, maar dat de groepen (ongeveer) even groot zijn.
-
Hoe zit het met mijn privacy en wat zijn mijn rechten?
-
Wat jouw rechten zijn en hoe we zorgvuldig met jouw gegevens omgaan, kun je lezen in ons Privacy Statement.
-
Kan ik jullie ook volgen via sociale media?
-
Ja, dat kan zeker! Je kunt ons volgen via Instagram en Twitter. Daarnaast delen we als eerste de uitslagen via WhatsApp en hebben we speciaal voor onze panelleden een Facebookgroep. Alle uitslagen staan ook in de Peiling-app van EenVandaag. Die is hier gratis te downloaden.
-
Hoe kan ik mijn mailadres wijzigen?
-
Ben je lid van het Opiniepanel en wil je onze onderzoeken op een ander mailadres ontvangen? Stuur dan een mail met het mailadres waarmee je nu staat ingeschreven naar opiniepanel[at]eenvandaag[dot]nl. Vermeld in het bericht je nieuwe mailadres. Vervolgens passen we dit voor je aan en ontvang je een bevestiging.
-
Hoe schrijf ik mij uit bij het Opiniepanel?
-
Om je af te melden bij het Opiniepanel, klik je onderaan onze mails op 'klik hier om je uit te schrijven en geen e-mails meer te ontvangen'. Volg vervolgens de instructies op het scherm. Als je deze handelingen hebt voltooid, word je verwijderd uit het EenVandaag Opiniepanel en zal je geen onderzoeken meer van ons ontvangen.
-
Wat kan ik doen als ik geen onderzoeken (meer) ontvang?
-
Ontvang je onze onderzoeken niet (meer)? Dan is het verstandig om na te gaan of onze mails in je spam-inbox of ongewenste mail terechtkomen. Als dat het geval is, is het goed om in je mailprogramma in te stellen dat ons mailadres, email[at]mijnopiniepanel.eenvandaag[dot]nl, altijd wordt doorgelaten. Lees er bij de volgende veelgestelde vraag 'Hoe voorkom ik dat de mails in mijn spam-inbox terechtkomen?' meer over.
Als de mails niet in je spam-inbox zitten, kun je het beste een mailtje sturen naar: opiniepanel[at]eenvandaag[dot]nl -
Hoe voorkom ik dat de mails in mijn spam-inbox terechtkomen?
-
Als onze mails meerdere keren in je spam-inbox of map met ongewenste mails terechtkomen, word je als panellid automatisch op niet-actief gezet en ontvang je geen onderzoeken meer. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Dit kan door in je mailprogramma in te stellen dat ons mailadres, email[at]mijnopiniepanel.eenvandaag[dot]nl, altijd wordt doorgelaten.
We leggen op deze pagina met veelgestelde vragen per mailsysteem uit hoe je dat doet. Gebruik je een ander mailsysteem en wil je daarbij ook voorkomen dat onze mails in je spam-inbox terechtkomen? Google dan naar 'whitelisten + je mailingssysteem + uitleg/instructions'. -
Hoe kan ik Gmail zo instellen dat jullie mailadres altijd wordt doorgelaten?
-
- Ga op je pc naar gmail.com en log in
- Ga naar 'instellingen'/'Settings', dat doe je door op het tandwieltje rechtsboven te klikken
- Klik op 'Alle instellingen bekijken/'See all settings'
- Klik daarna bovenaan op het tabje: 'Filters en geblokkeerde adressen'/'Filters and Blocked Addresses'
- Druk op 'Nieuw filter maken'/'Create a new filter', dit staat vrij onderaan in het blauw
- Vul bij 'Van'/'From' ons mailadres in: [email protected]
- Klik daarna op 'Filter maken'/'Create filter'
- Vink het vakje 'Nooit naar Spam zenden'/'Never send it to Spam' aan
- Klik om op te slaan op 'Filter maken'/'Create filter'
-
Hoe kan ik Hotmail/outlook zo instellen dat jullie mailadres altijd wordt doorgelaten?
-
- Ga op je pc naar outlook.com en log in
- Ga naar 'Instellingen'/'Settings', dat doe je door op het tandwieltje rechtsbovenin te klikken
- Klik vervolgens op 'Alle Outlook-instellingen weergeven'/'View all outlook settings', dat staat onderaan het menu in het blauw
- Klik daarna op 'Ongewenste mail'/'Junk mail' in de tweede kolom
- Klik op 'Veilige afzenders en domeinen'/'Safe senders and domains'
- Druk op '+ toevoegen'/'+add'
- Vul ons mailadres in: email[at]mijnopiniepanel.eenvandaag[dot]nl en klik vervolgens op enter
- Klik tot slot op 'Opslaan'/'Save'
-
Hoe kan ik Outlook For Office 365 zo instellen dat jullie mailadres altijd wordt doorgelaten?
-
- Log op je pc in op je account
- Klik linksbovenin op 'Ongewenste mail'/'Junk'
- Selecteer 'Opties voor ongewenste e-mail'/'Junk e-mail options'
- Klik vervolgens op het tweede tabje 'Veilige afzenders'/'Safe Senders'
- Klik op 'Toevoegen'/'Add' en typ ons mailadres in: email[at]mijnopiniepanel.eenvandaag[dot]nl
- Klik vervolgens op 'Ok' en dan onderaan op 'Toepassen'/'Apply' en dan 'Ok'
-
Hoe kan ik Yahoo zo instellen dat jullie mailadres altijd wordt doorgelaten?
-
- Log op je pc in op je account via mail.yahoo.com
- Ga naar 'Instellingen'/'Settings' door op het tandwieltje rechtsbovenin te klikken
- Klik onderaan op 'Meer instellingen'/'More settings'
- Klik links in het menu op 'Filters'
- Druk op 'Nieuwe filters toevoegen'/'Add new filters'
- Noteer bij 'Filternaam'/'Filter name': Opiniepanel
- Open onder 'Van'/'From' het menu achter 'Een filtercriterium selecteren'/'Select a filter criterion' door op het driehoekje te klikken en selecteer vervolgens 'Bevat'/'Contains'
- Noteer bij 'Typ een waarde voor het filter'/'Type a filter value' ons mailadres: [email protected]
- Scroll naar 'Kies een map om naartoe te verplaatsen'/'Choose a folder to move to'
- Klik vervolgens op het driehoekje achter 'Map selecteren'/'Select folder' en selecteer 'Postvak IN'/'Inbox'
- Klik om de handelingen op te slaan op 'Opslaan'/'Save'
-
Zijn mijn antwoorden wel verstuurd?
-
De kans is groot dat we je antwoorden op ons onderzoek wel hebben ontvangen als je op het eindscherm van ons onderzoek komt en klikt op 'Afronden'. Mocht je twijfelen, dan kun je nogmaals op de link in onze uitnodigingsmail klikken. Als er dan staat 'De antwoorden voor deze studie zijn al ontvangen. Bedankt' betekent het dat je de enquête inderdaad hebt voltooid en de antwoorden bij ons binnen zijn. Maar als je vragen op je beeldscherm te zien krijgt, heb je het onderzoek nog niet afgerond en kun je de peiling afmaken.
-
Ik heb een uitgebreide reactie achtergelaten in een open vraag in de enquête, waarom hoor ik hier niets meer van?
-
We krijgen per onderzoek vele duizenden reacties van panelleden die hun antwoord toelichten in een tekstvenster. Het is voor ons onmogelijk om op al die duizenden reacties een antwoord te sturen. Maar ze zijn erg belangrijk voor ons. Door de toelichtingen van deelnemers kunnen we zien waarom mensen iets vinden, niet alleen hoeveel mensen iets vinden. Sommige reacties worden gepresenteerd in onze tv- of radio-uitzending, of geciteerd op internet. Ook benaderen we sommige panelleden die hun mailadres en/of telefoonnummer hebben achtergelaten voor een interview.
-
Zijn er beloningen voor het invullen van de onderzoeken?
-
Als deelnemer krijg je geen beloning. Het Opiniepanel is van EenVandaag en daarmee onderdeel van de Publieke Omroep. Wij zijn gebonden aan strenge voorwaarden met betrekking tot het belonen van deelnemers. Maar het grote bereik en de impact van onze onderzoeken maakt het waardevol om mee te doen. Door jouw deelname telt niet alleen de mening van de meerderheid, maar ook die van de minderheid. Zie ook de veelgestelde vraag: 'Wat is het EenVandaag Opiniepanel?'.
-
Werken jullie voor opdrachtgevers?
-
Nee. De onderzoekers van het het EenVandaag Opiniepanel zijn onderdeel van de redactie van het actualiteitenprogramma EenVandaag. We doen onze onderzoeken voor onze eigen televisie- radio- en online kanalen en zonder winstoogmerk. EenVandaag is een onafhankelijk actualiteitenprogramma en we werken daarom niet ‘in opdracht van’ of tegen betaling. Soms werken we samen met organisaties, bijvoorbeeld met een lerarenorganisatie, met een grote achterban van een bepaalde doelgroep die we kunnen ondervragen. We maken duidelijke afspraken met die partijen. De belangrijkste is dat EenVandaag de eindredactie houdt over de vragenlijst en de analyse in onze uitingen.
-
Waarom zie ik niet alle uitslagen van een onderzoek terug in de uitzending van EenVandaag?
-
Onze onderzoeken bestaan vaak uit zo'n twintig vragen. Het is niet mogelijk om de uitslag van iedere vraag te bespreken op radio of televisie, daar is simpelweg te weinig tijd voor. Wel kun je de meeste resultaten terugvinden in de rapportages onderaan onze webartikelen.
-
Een andere vraag, probleem of suggestie?
-
Kijk onderaan onze e-mails voor instructies en check alle veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij of wil je graag iets kwijt aan de panelredactie? Stuur dan een e-mail naar opiniepanel[at]eenvandaag[dot]nl