Het vertrouwen van de PVV-kiezers in het kabinet Rutte is flink gedaald na één jaar gedogen. Bij het aantreden vorig jaar oktober had tachtig procent van de achterban van Wilders vertrouwen in de nieuwe ministersploeg. Deze week is dat gedaald naar 59 procent.

Vier van de tien PVV-stemmers zeggen dat zij weinig tot geen vertrouwen hebben in het kabinet waaraan hun eigen partij gedoogsteun verleent. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 26.000 mensen, onder wie vierduizend PVV-stemmers.

Boos over Griekenland

Het afbrokkelende vertrouwen heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste reden zit in de miljarden steun van het kabinet voor noodlijdende Europese landen zoals Griekenland. Hoewel de PVV hier fel tegen is keurt het kabinet deze toch goed met de steun van andere partijen.

Veel PVV-stemmers voelen zich buiten spel gezet omdat het kabinet gewoon doet wat VVD en CDA willen. Ze vragen zich steeds vaker af waarom ze zo’n kabinet nog langer moeten gedogen: 41 procent vindt dat de PVV de gedoogsteun moet intrekken omdat Nederland vorige week instemde met de uitbreiding van het Europese noodfonds.

Verkiezingsbeloften

Ook staat 39 procent van de ondervraagde PVV aanhangers niet achter de bezuinigingen. Vooral de bezuinigingen in de zorg, zoals die op het persoonsgebonden Budget (pgb), vallen slecht. Ze hebben het gevoel dat de PVV te weinig verkiezingsbeloften waar maakt. De PVV zou zich moeten verzetten tegen de bezuinigingen in de zorg en meer aandacht moeten vestigen op immigratie en veiligheid.

Wilders ‘keffertje’ van Rutte

Veel PVV-stemmers zijn ook teleurgesteld in Geert Wilders zelf. Zij hebben op Wilders gestemd omdat hij onomwonden zegt waar het op staat en niet van achterkamertjes politiek houdt. Wilders houdt zich in hun ogen te veel in om op goede voet te blijven met het kabinet ‘Als je praat over Job Cohen als het poedeltje van Mark Rutte, dan is hij het keffertje van Mark Rutte. Hij blaft wel, maar hij bijt niet.’, aldus één van de ondervraagden.

Vanavond reageert Geert Wilders in de uitzending van EenVandaag op het dalende vertrouwen en leggen drie PVV-stemmers uit waarom zij vinden dat ze niet langer moeten gedogen. Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek. De resultaten daarvan kunt u in pdf-formaat hieronder downloaden.

Download