In deze column uit Wesley van der Heijden (16) zijn woede over de nieuwe plannen om de alcoholleeftijd te verhogen. 'Hebben ze in Den Haag niks beters te doen dan jongeren pesten? De leeftijd voor de verkoop van alcohol gaat van 16 naar 18. Dat het strafbaar wordt voor jongeren onder de 16 om alcohol bij zich te hebben, was al eerder besloten. Dat vind ik ook niet zo erg, want het is ook gewoon niet goed om voor je 16e alcohol te drinken. Maar als de minimumleeftijd naar 18 gaat, zijn jongeren van 16 en 17 ook ineens strafbaar.'

"Dat is echt de grootste onzin, want die mogen vaak al op stap. Ik zelf ga dan meer thuis drinken. Want als je iedere avond dat je op stap gaat een boete moet betalen, dan wordt het wel heel duur. De beste oplossing zou zijn als ze voor deze leeftijdscategorie een uitzondering maken en alleen voor de mensen die 16 worden de nieuwe regel laten gelden.

Comazuipers zijn het echte probleem

Ook vind ik het niet helemaal terecht dat alle jongeren worden gestraft voor de jongeren die officieel nog geen alcohol mogen drinken en dan toch zo veel drinken dat ze aan het comazuipen zijn. Want laten we eerlijk zijn: dat is de probleemcategorie en daar is het de overheid om te doen. Want degenen die al 16 zijn drinken wel eens een keer te veel, maar weten wel hoe ze er mee om moeten gaan denk ik.

Gelukkig kunnen ze in Nederland de alcoholwetgeving nooit goed handhaven, want ik weet niet hoe het in jouw woonplaats is maar bij mij wordt er nooit echt op gelet hoe oud je bent. Je krijgt de drank toch wel mee. Maar ik vind dat Rutte wel iets beters te doen heeft dan ons, jongeren, te pesten met zijn nieuwe alcoholwetgeving."

Wesley is lid van het 1V Jongerenpanel. Hij schreef deze column naar aanleiding van het onderzoek over de nieuwe alcoholwetgeving. Lees ook de columns van panelleden Jasper en Rianne.

Kijk hier de reportage van 15 december 2012 terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.