Er wordt deze zomer te veel gezeurd over het weer, vinden zes op de tien jongeren. Maar zelf vinden ze het weer ook tegenvallen: ze geven het een gemiddeld een 5. Zes op de tien jongeren vinden het weer van deze zomer (heel) slecht.

Vanwege het slechte weer hebben jongeren meer geslapen (37%), meer binnenactiviteiten ondernomen (33%) en meer gewerkt (18%).

Jammer van de bbq en slippers

Bij drie op de tien deelnemers (29%) heeft het weer hun humeur negatief beïnvloed. Ze hadden graag meer buiten willen eten (48%), zoals barbecueën en picknicken. Ook miste de helft (47%) de zon en het zomergevoel. Verder hadden ze vaker op slippers en in zomerkleding willen lopen (42%). Op de gedeelde vierde plek van wat de jongeren het meest gemist hebben, staan buiten zwemmen en bruin worden (40%).

Winterdepressie in hartje zomer

Het weer heeft ook invloed op de gezondheid. Een op de vijf jongeren (21%) is deze zomer vaker verkouden en grieperig. Iemand spreekt zelfs van een 'winterdepressie'. De verwarming ging bij 14 procent van de jongeren dan ook vaker aan dan andere zomers. Anderen zijn juist blij met het koelere weer, omdat ze daardoor minder last hebben van zonneallergie en hooikoorts.

Festivalgangers zijn die hards

Van de jongeren die festivals bezoeken, laat bijna driekwart zich niet uit het veld slaan door het slechte weer van deze zomer. Wel vond op één op drie festivalgangers (35%) de festivals minder leuk door de regen.

Over het onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 16 en 23 augustus 2011, deden 1.465 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.