De helft (53%) van de scholieren vreest later in financiële problemen te komen als de overheid besluit de basisbeurs te vervangen door een leenstelsel. De partijen PvdA, VVD, D66 en GroenLinks hebben dit voorstel opgenomen in hun verkiezingsprogramma.

Starten met een schuld

Jongeren vrezen dat ze op de arbeidsmarkt moeten starten met een flinke schuld.

Als de basisbeurs wordt afgeschaft dan komen er volgens mij meer jongeren in de problemen. Het is lastig om een goed betaalde baan te vinden na je studie en dus is het lastig om je schuld af te lossen. Bovendien ga je al met eens schuld je leven in!

"Nederland wil toch een kenniseconomie?"

Zes op de tien (60%) vinden dat de overheid ze de kans ontneemt een goede studie te volgen als de basisbeurs wordt afgeschaft. “Ik vind dat de overheid mensen moet steunen om door te leren. Nederland wil zo graag een kenniseconomie maar krijgt het niet op deze manier. We hebben niks aan één ziekenhuis in Nederland en honderd putjesscheppers,” aldus een deelnemer.

Geen master

Een derde van de scholieren (35%) geeft aan minder lang te gaan studeren als er geen basisbeurs meer is, bijvoorbeeld door geen master meer te gaan doen.

Het is dan ook niet verrassend dat een ruime meerderheid (83%) tegen afschaffing van de studiefinanciering is. Toch is ook een nuancering op zijn plaats: 22% van de scholieren heeft in crisistijd wel begrip voor het afschaffen van de studiefinanciering.

Meer lenen

Scholieren zijn van plan meer te gaan werken (69%), hun spaargeld aan te spreken (44%) of te lenen van hun ouders (36%) om de studie te financieren. Eén op de drie (29%) zal gaan lenen van de overheid.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 14 mei tot 14 juni 2012, deden 1394 scholieren mee.