Van de scholieren die een maatschappelijke stage hebben gelopen, beoordeelt 68 procent dit als een waardevolle ervaring. De scholieren die vorig schooljaar de stage hebben volbracht, geven wel aan dat de begeleiding van school beter kan: één op de vier (26%) is hier niet tevreden over. Dit blijkt uit een onderzoek van tv-programma EenVandaag en Scholieren.com onder 1.600 scholieren, waarvan er 1.125 een maatschappelijke stage hebben gelopen.

Politiek wil MaS wegbezuinigen

Afgelopen schooljaar was de maatschappelijke stage voor het eerst verplicht; iedere scholier moet minimaal 30 uur stage lopen voor hij of zij een diploma krijgt. Maar als het aan de VVD, de PvdA, de PVV en D66 ligt, wordt de verplichte maatschappelijke stage wegbezuinigd. D66-leider Alexander Pechtold zegt hierover: “Er is veel geld mee gemoeid en wij denken als D66: jongeren weten maatschappelijk heel goed wat er gebeurt. Leg het dus niet verplicht op aan alle scholen.” Ook de AOb deelt deze mening: “De sector staat al onder druk, docenten hebben weinig tijd en zo’n stage is veel regelwerk. Dit is wat ons betreft geen kerntaak voor het onderwijs.”

Scholieren: begeleiding school kan beter

Van de 575 scholieren die afgelopen jaar een stage hebben gelopen, is een grote meerderheid wel positief: ze vonden de stage leerzaam en deden relevante werkervaring op. Wel geeft 71 procent aan zelf een stageplaats te hebben gezocht. Slechts 21 procent kreeg vanuit school de keuze uit een aantal bedrijven. “De school heeft ons weinig geholpen bij het vinden van een stagebedrijf en heeft ons ook nooit goed uitgelegd waarom we het deden. Het was echt zo van 'vind je een stageplaats dan moet je die aannemen en dan maakt het niet uit of het je ligt’,” vertelt een deelnemer. ”De school bereidde ons niet zo goed voor en maakte ons ook niet enthousiast.” Eén op de vier scholieren beoordeelt de begeleiding vanuit school dan ook als onvoldoende.

Leerlingen blijven vrijwilligerswerk doen

Het doel van de maatschappelijke stage is scholieren uitdagen zich belangeloos in te zetten voor de maatschappij en voor anderen. Van alle scholieren die een stage hebben gelopen, zegt 71 procent dit doel behaald te hebben; een kwart (24%) zegt van niet. Ruim één op de vijf (21%) scholieren zegt na de stage nog vrijwilligerswerk te zijn blijven doen; nog eens 21 procent overweegt dat.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 28 mei tot 14 juli 2012, deden 1.584 scholieren mee. Van hen hebben 575 scholieren een maatschappelijke stage gelopen in schooljaar 2011-2012; 550 hebben dit al eerder gedaan.

De gehele reactie van Alexander Pechtold kunt u vinden op www.1vjongerenpanel.nl. Hier kunt u ook alle onderzoeksresultaten terug vinden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.