Vandaag bieden vier scholieren namens een groep voor behoud van de maatschappelijke stage een petitie aan de Kamercommissie van het ministerie van Onderwijs aan. Scholier Delphine Holbecq sprak de leden van de commissie toe. Hier haar tekst, waarin ze uitlegt waarom de maatschappelijke stage volgens haar moet blijven bestaan. 

Beste leden van de Tweede Kamer,

Ik ben Delphine Holbecq en ik zit in 4 VWO van het St Gregoriuscollege. Vorig jaar heb ik stage gelopen bij een verzorgingstehuis voor ouderen. Ik vond het heel leuk om in contact te komen met deze mensen. Ze vertelden mij veel over hoe het er vroeger in hun jeugd aan toe ging. Over de vakken op hun school en over hun hobby's. Ik denk zeker dat de stage ook andere kinderen in contact heeft gebracht met leeftijdsgroepen met wie ze normaal weinig of geen contact hebben. Zo krijg je meer begrip voor elkaar, en dat is belangrijk in een maatschappij waar mensen steeds meer alleen nog maar aan zichzelf denken.

Mijn stage heeft mij ook werkervaring gegeven en ik denk zeker dat het kan helpen om je talenten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld organiseren of goed leren luisteren. Ikzelf ben niet echt spontaan, maar mijn stage heeft mij geleerd om sneller initiatief te nemen in contacten leggen. Ik ben nu veel minder afwachtend, omdat bij mijn stage de mensen heel aardig reageerden als ik interesse toonde.

Verder vind ik het goed om eens iets te doen voor anderen zonder dat je er geld voor terugkrijgt. Ik had echt het gevoel dat ik een rol speelde in de maatschappij. Je krijgt er wel veel voor terug: blije gezichten en een goed gevoel over jezelf omdat je verantwoordelijkheid krijgt. Ik vond het ook leuk om eens nieuwe mensen te leren kennen. Het is weer eens wat anders dan mijn gewone leventje op school en het kan het natuurlijk ook zijn dat je dankzij je stage een beroep ontdekt dat je later graag wilt gaan doen.

Nadat mijn stage afgelopen was maakte ik vaker een praatje met een oudere mevrouw die bij mij in de buurt woont. Daarvoor deed ik dat nooit. Ik leef me nu meer in in haar, omdat ik ook bij mijn stage zag hoeveel het voor deze mensen betekent dat er nog altijd mensen zijn die zich in hen interesseren, want die mensen daar krijgen bijna geen bezoek en die oude mevrouw in mijn buurt heeft helemaal niemand meer. Ik zou het heel erg vinden als wij hun dit laatste pleziertje niet zouden gunnen.

Tenslotte is de maatschappelijke stage in Utrecht zo goed geregeld dat het echt zonde zou zijn als het niet bleef bestaan. Ik hoop echt dat wij met z’n allen ervoor kunnen zorgen dat de stage nog lang door kan blijven bestaan. Bedankt voor uw aandacht.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken de maatschappelijke stage niet langer te subsidiëren met ingang van schooljaar 2015/2016. Uit onderzoek van EenVandaag bleek eerder dat tweederde van de scholieren (68%) de maatschappelijke stage een waardevolle ervaring vond. Zij vinden het dan ook zonde dat deze wordt afgeschaft.

De petitie is opgesteld namens onder andere middelbare scholen, gemeentes, bedrijven en vrijwilligersorganisaties. Voor de volledige lijst zie de petitie, rechtsboven te downloaden. Daarnaast bieden de leerlingen het boekje "Indruk in afdruk: maatschappelijke stage in beeld" aan. De afbeelding hierboven is een pagina uit dit boekje, meer pagina's staan rechtsboven.

Delphine Holbecq richt zich tot de Kamercommissie van OCW

Lees ook: