In deze column vertelt Robin Twickler, voorzitter van de leerlingenraad bij haar op school, over de discussie die zij voeren over roken op het schoolplein. 'In de leerlingenraad van het Carmelcollege in Emmen, hebben we bijna elke vergadering wel het item 'roken op het schoolplein' op de agenda staan. Er zijn namelijk een hoop voorstanders en een hoop tegenstanders.'

Voorstanders: Opstandige pubers krijg je toch niet weggestuurd

"Natuurlijk is een groot deel van de voorstanders van het roken zelf ook roker. Toch zijn er ook voorstanders die zelf niet roken maar het roken gewoon niet erg vinden of het uit de weg gaan door ook met mooi weer binnen te blijven. De voorstanders zeggen dat het een onmogelijke opgave is om rokers weg te sturen van het schoolplein, omdat op een middelbare school toch vooral opstandige pubers rondlopen.

Tegenstanders: Jonge leerlingen worden aangestoken om te gaan roken

De mensen die het roken van het schoolplein af willen hebben zijn hoofdzakelijk niet-rokers. Hun argumenten zijn: er is veel overlast door het gerook en er wordt veel vervuild door de sigaretten. Bovendien gaan nieuwe (jonge) leerlingen de rokers zien als het 'coole' groepje en uiteindelijk ook gaan meeroken, terwijl ze die groepen niet meer zouden zien als dit van het schoolplein is.

Alleen roken binnen de gele lijnen

In het huidige schoolreglement staat dat leerlingen alleen op bepaalde rookplekken mogen roken. Er is een groot deel van het binnenplein omcirkeld met gele lijnen: binnen dit gebied mag je roken en daar staan ook asbakken. Persoonlijk, ik rook zelf niet, zou ik het liefst helemaal geen rokers meer op het schoolplein zien. Het is alleen maar een slechte invloed en wie weet stoppen veel scholieren met roken als ze eerst van het schoolplein moeten als ze een sigaretje willen opsteken.

Liever geen overheidsbeleid

Het is zoals eerder genoemd een discussiepunt op mijn school, maar hopelijk wordt er binnenkort helemaal niet meer gerookt op het schoolplein. Ik vind dat het aan de scholen zelf is om te bepalen of het roken zodanig veel overlast bezorgt dat er regels moeten komen. Dit is naar mijn mening niet aan de overheid, elke school kan dit zelf het beste bepalen."

Robin is lid van het 1V Jongerenpanel. Zij schreef deze column naar aanleiding van het onderzoek over rookbeleid. Lees ook de columns van Lycke en Jelmer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.