In deze column vertelt de 18-jarige Lycke (roker) wat volgens haar de beste maatregel is om roken onder jongeren tegen te gaan. 'Op m’n 12de zat ik in de eerste klas van de middelbare school. Op het schoolplein was een speciaal rokershokje en daar zag je iedere pauze leerlingen uit hogere klassen en docenten roken. Daardoor zijn een boel eersteklassers gaan roken.'

'Mijn vader heeft mijn hele leven gerookt en dat vond ik altijd lekker ruiken. In de eerste klas zag ik dat die ouderen het ook deden, dus so what? Gewoon proberen. Nu, zes jaar later, rook ik nog steeds en ben ik verslaafd.

Stiekem roken om het hoekje

Een rookverbod op het schoolplein werkt niet. Ik mocht ook niet op het schoolplein roken. Werd er echt streng op gecontroleerd? Nee. En als dat wel zou zijn gebeurd, was ik bij het speeltuintje twee straten verderop gaan roken. Dat was dé populaire plek voor de stiekeme rokers onder ons.

‘Je kunt roken beter helemaal niet verbieden’

De regering is nu bezig om een rookverbod op te stellen voor jongeren onder de 18 jaar. Persoonlijk denk ik dat het niet echt veel zin heeft. Denkt de regering echt dat die kinderen minder gaan roken? Dat gebeurt dus niet. Er zullen altijd mensen zijn die hun een peuk aanbieden of het zelfs voor hun kopen. Er zijn zelfs ouders die rokerij halen voor hun kinderen. Dus echt verbieden kan je het niet. Je zou het hele verbod er gewoon vanaf moeten halen. Omgekeerde psychologie. Dan is het niet meer stiekem en verboden.

Óf streng controleren, óf roken toestaan

Uiteindelijk denk ik dat als ze het willen verbieden, dat er dan gewoon heel erg streng moet worden gecontroleerd. Dat iedereen die rokerswaar voor iemand jonger dan 18 haalt een boete krijgt. Ook mogen ouders dan zelf niet meer roken, omdat ze dan het verkeerde voorbeeld zouden geven. Met andere woorden: Regering, hou het gewoon zoals het is, want anders maak je het alleen maar erger.'

Lycke is lid van het 1V Jongerenpanel. Zij schreef deze column naar aanleiding van het onderzoek over rookbeleid. Lees ook de columns van Robin en Jelmer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.