Na een jaartje uit het nieuws leek te zijn, is de orgaandonatie ineens weer 'hot'. Dat komt omdat minster Klink deze week liet weten geen verandering aan te durven in ons donorbeleid. De meerderheid van jullie is echter voor een systeem waar iedereen automatisch donor is.

Waar zitten je lurven en kladden eigenlijk?

Je nieren, longen, kladden, pijnappelklier, zweverik, twaalfvingerige darm of wormvormig aanhangsel (wat een prachtig bouwpakket is ons menselijke lichaam toch) doorgeven aan een ander? 60 procent van ons panel wil dat best. Goed hoor, das meer dan de oudere generatie. Maar het is niet zo dat jullie allemaal ook het donorregistratieformulier hebben ingevuld: dat is 40 procent.

'Ik haat formulieren'

Kortom: jullie willen wel, maar doen soms niet. De belangrijkste redenen hiervoor zijn 'ik heb nog nooit zo'n formulier gezien' en 'ik ben er nog niet aan toe gekomen'. Ook reageren velen: ik ben nog geen 18. Maaruh.. je hoeft helemaal geen 18 te zijn om zo'n formulier in te vullen! (hoewel je ouders dan nog wel het een en ander in de melk te brokkelen hebben). Je kunt je gewoon aanmelden via het internet. Of je krijgt op je achttiende - ook handig - een formulier thuisgestuurd.

Te veel bier? Voor jou geen nier

Driekwart staat een nier af aan familielid of vriend. Niet iedereen heeft het recht op orgaandonatie: een derde vindt dat mensen die zelf geen donor zijn, ook geen recht hebben op een orgaan van een ander. Het authentieke eigen-schuld-dikke-bult principe.

Een vijfde gunt flinke drinkers geen orgaan. Nog eens eenvijfde zegt dat rokers niet in aanmerking zouden moeten komen voor een orgaandonatie.

Tweedehands organen

Dan nog even het financiële aspect. Een derde is van mening dat diegene die zich aanmelden als orgaandonor een beloning zou moeten krijgen. Das makkelijk verdienen! Een nier tijdens je leven afstaan aan een onbekende. Daar heeft een vijfde wel oren naar. Voor meer uitslagen, kijk hier voor alle resultaten!

Bekijk ook de pagina die EenVandaag maakte over dit onderwerp, waar de uitslag van het opiniepanel aan bod komt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.