Jongeren maken veel agressie mee tijdens het uitgaan, blijkt uit ons onderzoek. Een vriend van Maarten was twee dagen blind en heeft een verbrijzelde oogkas opgelopen, na een onschuldige opmerking in de kroeg. 'De score van die avond: Verbrijzelde oogkas, geen gevoel in zijn wang, twee dagen blind, blauwe plekken en verpeste kleding.'

Maarten: "Agressie tijdens het uitgaan is een fenomeen waar velen wel eens mee te maken hebben gehad. Het is een fenomeen van alle tijden – in de middeleeuwen vocht men elkaar ook de kroeg uit - maar door onder andere het incident met de ‘kopschoppers’ in Eindhoven is het een actueel onderwerp. Tijdens een avond stappen met drie vrienden in Groningen heb ik zelf te maken gehad met agressie.

Avond eindigde op de eerste hulp

Als vier oud-collega’s en vrienden van elkaar, hadden we afgesproken te gaan stappen in Groningen. Een avond waar zeker één collega, Jos, extra naar uit keek omdat hij voor het eerst zou gaan stappen sinds de geboorte van zijn eerste kind twee jaar eerder. Met de nodige alcohol in ons lichaam vertrokken we richting centrum voor een leuke nacht. Het was ook erg leuk, totdat we de laatste kroeg van die avond betraden. We stonden nog niet goed en wel aan de bar toen er een meisje tegen Jos aanbeukte. Jos reageerde hierop met de vraag of ze in het vervolg wat voorzichtiger wilde zijn. Daar ging het mis. Zes jongens vlogen ons aan waarbij de eerste klap de oogkas van Jos verbrijzelde.

Twee dagen blind

Terwijl ik mij over Jos ontfermde, hij zag namelijk niets meer door de klap, werden er over en weer nog een paar klappen uitgedeeld totdat de security en politie tussenbeide kwamen. Twee van de zes jongens die ons aanvielen werden opgepakt en wij werden door de politie overgebracht naar de eerste hulp van het ziekenhuis. Dit was een totaal bizarre wending van een tot dat moment erg leuke avond. Vooral voor Jos eindigde deze avond in mineur.

Oplossing?

Dit incident en de nasleep ervan hebben mij aan het denken gezet. Dat er agressie tijdens het uitgaan is staat vast. Het is erg jammer om te moeten constateren dat niet iedereen gaat stappen omdat hij of zij een leuke avond wil hebben. Al kan ik niet voor iedereen spreken, want wellicht dat agressie en vechtpartijen voor sommigen het idee van ‘een leuke avond hebben’ is.

Interessanter vind ik de vraag of er een oplossing is voor agressie tijdens het uitgaan. Het verbieden van alcohol zou de oplossing niet zijn. Hiermee dupeer je namelijk ook de feestgangers die enkel met goede bedoelingen uitgaan. Meer politie in de uitgaansgebieden lijkt mij ook geen oplossing. Hiermee zou namelijk een sfeer kunnen ontstaan die voor nog meer agressie zorgt vanwege de hoeveelheid ‘blauw’ op straat.

Harder straffen

Mijn oplossing zou het snel en hard straffen van deze lieden zijn. Een harde straf laat de dader zien welke gevolgen dergelijk zinloos geweld heeft. Snel straffen voorkomt herhaling. Dat dit nu niet het geval is blijkt uit de rechtszaak rond deze vechtpartij. Twee jaar na dato is er nog steeds geen uitspraak van de rechter en daarmee blijven de daders tot op de dag van vandaag ongestraft."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.