Jongeren maken veel agressie mee tijdens het uitgaan, blijkt uit ons onderzoek. Marjolein werd na een avondje stappen bewusteloos geslagen door een klap met een scooterhelm. 'Ik viel op de grond en een kort moment was alles zwart.'

Marjolein: "Toen ik 15 jaar was en mijn eerste stappen zette in het nachtleven van mijn woonplaats, werd ik direct geconfronteerd met agressie. Ik moest regelmatig wegspringen om een vechtpartij te ontwijken en buiten werden steevast enkele mensen ingerekend door de politie.

'Ik sla de tanden uit je bek'

Ruim een jaar later ging ik uit in een dorp nabij de middelgrote stad waar ik woonde. Toen ik en mijn vriend het binnen te druk vonden, gingen wij naar buiten. Wij zagen wat bekenden zitten rondom een bushalte en besloten daar te wachten tot de anderen ook naar buiten zouden komen. Er kwamen twee meiden voorbij en wij wensten elkaar een fijne avond. Enkele minuten later keerden de meisjes terug. Zij begonnen tegen mij te schreeuwen omdat ik hen niet gerespecteerd had door op een bepaalde manier te groeten. Zij gedroegen zich zeer agressief, beledigden mij en wilden dat ik op zou staan zodat ‘’ze de tanden uit mijn bek konden slaan’’. Ik begreep de frustratie niet, lachte een beetje schaapachtig en vroeg of we dit rustig konden oplossen.

Tegen de grond geslagen

Ook mijn vriend en zijn broer probeerden de situatie te sussen. Het ging echter van kwaad tot erger en iedere diplomatieke poging van onze zijde werd opgevat als belediging. Ze dreigden dat ze hun vrienden erbij zouden halen die ons wel een lesje zouden leren en die vrienden arriveerden snel. Mij werd duidelijk dat deze mensen enkel op ruzie uit waren. Ik werd angstig en liep weg om de politie te bellen. Op dat moment werd ik van achteren met een scooterhelm tegen mijn hoofd geslagen. Ik viel op de grond en een kort moment was alles zwart. Toen ik weer opkrabbelde keek ik achterom en zag ik dat zowel mijn vriend als zijn broer tegen de grond gewerkt waren. De daders waren er vandoor gegaan. Omstanders probeerden mij te kalmeren en gaven aan dat meerdere mensen de politie al hadden gebeld. Een agent verzorgde ons en noteerde onze gegevens en verklaringen.

Wegblijven van de straat

Ik heb enkele weken last gehad van hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast had ik gehoorproblemen aan de zijde van mijn hoofd waar de helm mij raakte. Mijn vriend en zijn broer kwamen er met wat wonden aan het gezicht vanaf. Ik ben ook nog geruime tijd angstig geweest op straat. Ik heb een snikhete zondag op het politiebureau gezeten om aangifte te doen. De daders bleken meer op hun kerfstok te hebben, werden vervolgd en veroordeeld tot een taakstraf.

Inmiddels woon ik in de ‘grote gevaarlijke stad' Amsterdam. Ik merk vrijwel niets van agressie. Ik kom op feestjes met een homogeen hoogopgeleid publiek, waar het hoge drugsgebruik enkel tot verbroedering lijkt te leiden.

Alcohol blijkt ook uit onderzoek de grootste boosdoener, waar het beleid nog veel gericht is op het verbieden van drugs. Ik zou verder mensen adviseren niet lang rondom de uitgaansgelegenheid te blijven hangen, de straat is een broedplaats voor conflicten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.