Jongeren maken veel agressie mee tijdens het uitgaan, blijkt uit ons onderzoek. Door een harde klap in zijn gezicht na het uitgaan heeft Luc zijn kaak op twee plekken gebroken. 'Ik heb bijna 6 weken vloeibaar voedsel moeten eten om mijn kaak te laten herstellen.' 

Luc: "Na een rustig avondje stappen in het centrum van Tilburg was ik weer op weg naar huis. Ongeveer halverwege, nog steeds in het centrum, ging mijn fiets kapot. Ik dacht mijn fiets wel even te kunnen maken, dus ik stapte af en ging aan de slag.

Harde vuistslag

Op dat moment kwamen er twee jongens op me af die me vroegen wat er aan de hand was. Voordat ik er erg in had begon één van de jongens op mijn fiets in te trappen. Ik was hier verbaasd over en vroeg hem enkele malen of hij hiermee op wilde houden. Schijnbaar mag je dat tegenwoordig niet meer vragen, want zonder iets te zeggen deed hij een stap in mijn richting en gaf me een harde vuistslag in mijn gezicht. Ik deed enkele stappen naar achter en bleef afstand van hem houden. Toen ik naar zijn ogen keek, bleek het wel dat er niet alleen alcohol in het spel was. De jongens bleven staan, maar ik wilde daar gewoon weg. Politie was niet in de buurt, dus gelukkig was er een toevallige passant die mij kon helpen.

Direct een operatie

In het ziekenhuis aangekomen werd vastgesteld dat mijn onderkaak op twee plekken was gebroken en hier een operatie voor nodig was, welke de volgende dag al zou plaatsvinden. Uiteindelijk heb ik bijna 6 weken vloeibaar voedsel moeten eten om mijn kaak te laten herstellen. Toen alles geheeld was, werd vastgesteld dat mijn kaken anders op elkaar stonden. Om dit recht te zetten heb ik nu een beugel en staat er een tweede kaakoperatie in de planning.

Zwaarder straffen

Uit mijn eigen ervaringen tijdens het uitgaan blijkt dat dit soort zinloos geweld helaas steeds vaker voorkomt en de daders hier nog steeds mee weg blijven komen. De twee jongens die mij hebben geslagen lopen ook nog steeds vrij rond. Meer beveiliging rondom uitgaansgebieden, meer politie op straat en meer en beter cameratoezicht zouden oplossingen kunnen zijn om daders van dit soort mishandelingen makkelijker te pakken en te veroordelen. Ik zou ervoor pleiten om deze daders zware straffen te geven. Een paar uurtjes schoffelen of een nachtje in de cel zitten maakt geen indruk. Of gebieds- of uitgaansverboden zouden helpen is maar de vraag, maar het zou in ieder geval helpen dit soort jongens niet meer zomaar tegen te komen tijdens een avondje stappen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.