Luke (18) over hoe het was op de middelbare school 'uit de kast' te komen: "Ik was 16 toen ik uit de kast kwam voor mijn ouders. Dit is allemaal perfect gelopen en allebei accepteren ze dat ik inmiddels een leuke vriend heb. Op school is het alleen wat lastiger gegaan, toen ik daar op mijn zestiende vertelde dat ik op mannen val."

"Ik was toen verliefd op een jongen en durfde dit aan niemand te vertellen. Toch vertrouwde ik een 'vriend' genoeg om het maar te vertellen. Dit had ik beter niet kunnen doen, want de volgende dag bleek dat hij het de halve school had verteld. Dit pakte niet goed uit. Ik werd door mijn eigen klas gepest, kreeg propjes en allerlei andere dingen naar mijn hoofd gegooid, en de ergste roddels toegeworpen.

Schoolleiding deed niets

De schoolleiding heeft helemaal niets gedaan, dat is het ergste. Docenten die het allemaal 'niet erg genoeg' vonden, of er simpelweg niet bij waren. Dat is waarom ik voorlichtingen ook zo belangrijk vind: De schoolleiding weten vaak gewoon niet wat hiertegen te doen. En veel leerlingen die een andere achtergrond hebben weten niet beter, waardoor ze pestgedrag gaan vertonen. Het is gewoon hard nodig om door iemand te laten vertellen die dit zelf heeft meegemaakt, dat pesten gewoon NIET kan en mag.

Bekijk hier de reportage in EenVandaag over verplichte 'homolessen' op de middelbare school.

Het schooljaar daarna werd alles beter. De klasgenoten die mij dat jaar het leven zuur gemaakt hadden, zaten in een andere klas, of waren van school af. De klas waar ik hierna in kwam heb ik het met een gerust hart durven vertellen. En gelukkig werd dit geaccepteerd, waardoor ik toch mijn middelbare school nog enigszins op een leuke manier heb kunnen afsluiten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.