Zes op de tien jongeren (61 procent) denken dat een strengere controle op drankverkoop wel effectief is om jongeren minder te laten drinken. 62 Procent van de jongeren was jonger dan 16 jaar toen ze hun eerste alcoholische drankje dronken.

Zeven op de tien jongeren staan achter de plannen van het kabinet om het kopen van alcohol voor jongeren onder de 16 jaar strafbaar te maken. Toch denkt een meerderheid (59 procent) dat jongeren hierdoor niet minder alcohol zullen gaan drinken.

Een ruime meerderheid van de jongeren is ook vóór het strafbaar maken van jongeren onder de 16 die alcohol drinken in de openbare ruimte (72 procent) of bij zich dragen (58 procent). Ook hier denken de deelnemers echter dat het er niet voor zorgt dat jongeren minder gaan drinken.

Strengere controle

Ruim een derde verwacht dat als je de ouders van dronken tieners die aangehouden worden door de politie ook straft (33 procent), de tieners vanzelf minder gaan drinken.

Eén van de plannen is om jongeren die zoveel gedronken hebben dat ze in het ziekenhuis zijn beland samen met hun ouders op cursus te sturen. Daar worden ze onder meer geconfronteerd met verhalen van zware alcoholisten. 82 procent van de jongeren vindt dit een goed plan, 60 procent denkt dat deze maatregel er ook voor zorgt dat die jongeren minder gaan drinken.

Tien glazen per week

Van alle deelnemers drinken vier op de tien (37 procent) een tot drie glazen alcohol per week. Een op de tien jongeren (10 procent) drinkt meer dan tien glazen per week. 28 Procent van de jongeren geeft toe meer te drinken dan hun ouders weten. 16 Procent van de jongeren was 12 jaar of jonger toen ze voor het eerst een alcoholisch drankje dronken.

Dronken?

En dan? Dit is jullie wel eens overkomen:

1. Kater/ziek (71 procent)

2. Iets verloren (26 procent)

3. Blackout gehad (24 procent)

4. Verdwaald (15 procent)

5. Seks gehad met iemand waarmee je het anders nooit zou doen (12 procent)

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van televisieprogramma EenVandaag, is voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 9 en 15 juni 2011, deden 1.825 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download