Bijna driekwart van de jongeren (72%) geeft aan het niet goed voor Nederland te vinden als de PVV in een nieuw kabinet komt. De meerderheid (64%) houdt de PVV verantwoordelijk voor het mislukken van de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen.

Het oordeel over het kabinet-Rutte is niet positief: zes op de tien jongeren vinden dat de ministerploeg niet goed heeft geregeerd. Ze geven het kabinet een rapportcijfer van 5,1 na ruim anderhalf jaar regeren. Dit straalt niet af op Mark Rutte: 56 procent vindt dat hij tot nu toe een goede minister-president is geweest. Hij scoort dan ook een voldoende: ze geven hem een 6,3 voor zijn optreden.

Rutte en Roemer favoriet

Rutte is de favoriete kandidaat van jongeren voor de functie van minister-president in een volgend kabinet, gevolgd door Emile Roemer, Alexander Pechtold en Diederik Samsom. Onder scholieren is Roemer het populairst. De politieke partijen die het hoogst scoren onder jongeren zijn SP, D66, VVD en PvdA.

Zorgen om de economie

De meerderheid (56%) vindt het een slechte zaak voor Nederland dat de Catshuis-onderhandelingen zijn mislukt. Een kwart van de ondervraagden (26%) vindt dat alle drie de partijen (VVD, CDA, PVV) evenveel schuld dragen hiervoor. Ruim driekwart (78%) denkt dat het nadelig is voor de Nederlandse economie. De meerderheid (55%) verwacht dan ook dat de economie de komende zes maanden zal verslechteren.

Over dit onderzoek

1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek, gehouden op 23 en 24 april 2012, deden 1.600 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.