In aanloop naar de feestdagen houdt het de gemoederen bezig: oud en nieuw. Uit angst voor rellen moet er 'iets leuks' worden georganiseerd voor jongeren. Maar wat en hoe? "Benader jongeren actief. Anders gaat het helemaal mis."

Nu het al een paar weken onrustig is in het land, zijn burgemeesters bang voor rellen met oud en nieuw. Vanavond gaan de voorzitters van de Veiligheidsregio's in beraad over 'iets leuks' voor jongeren. Wil je écht iets leuks organiseren voor jongeren, dan moeten gemeenten nu al in actie komen om de jongeren erbij te betrekken, denkt lector Jeugd en Samenleving Femke Kaulingfreks. En dat doe je niet door eenmalig een oproep te plaatsen of een prijsvraag uit te schrijven.

Een feestje met 10 personen

Jongeren weten nog niet of evenementen met oud en nieuw die worden georganiseerd door een burgemeester of de politie echt een succes kan worden: "Ik denk dat zo'n feestje nét niet is wat jongeren willen en ik denk dat het alleen maar meer chaos veroorzaakt", zegt eentje. Zo is het bijvoorbeeld lastig om anderhalve meter afstand te houden, vertelt een jongere: "Het moet wel, maar het lukt niet helemaal."

Wel hebben jongeren oplossingen, waardoor ze oud en nieuw een beetje normaal kunnen beleven: "Ik denk dat het handigst is als ze iets versoepelen. Ik reken niet op feestje van 30 man, maar als er 10 man in een huis wordt toegestaan, dan heb je al veel problemen opgelost." Anderen gaan zich sowieso strak aan de regels houden: "Het is wel heftig nu maar we moeten er wel aan denken. Ik wil volgende zomer lekker met mijn verjaardag op een kluitje met vrienden bier kunnen drinken."

Lees ook

'Betrek jongeren'

Belangrijk is dat de jongeren zelf aangeven wat ze zouden willen, denkt Kaulingfreks. "Dat kan van alles zijn. Je kan iets in de open lucht doen, ergens buiten een filmprojectie doen op een pleintje en op een andere plek ga je bootcamp doen." Maar daarvoor moeten de gemeenten wel voor aan het werk.

"Je zult echt naar de jongeren toe moeten. Bijvoorbeeld sportclubs, jongerenwerkers en wijkagenten hebben de meeste jongeren wel in beeld. Daarbij moet vervolgens haar de hele buurt betrokken worden. "Ik denk dat ook belangrijk is om begrip te vragen van andere buurtbewoners. Uitleggen dat het lastig is voor die jongeren nu. En dat je wel wil dat er wel wat activiteiten zijn voor jongeren."

Lees ook

Verschillende evenementen

Vergeet niet om de activiteiten goed te spreiden is het advies. "Om dingen zoals die we zagen bij Project X in Haren, waarbij duizenden jongeren afkwamen op een klein feestje, te voorkomen." Je moet volgens de lector echt meerdere dingen aanbieden op verschillende locaties.

"Dus op wijkniveau jongeren betrekken bij de organisatie, dat het zich daardoor goed verspreidt." Ook is het volgens haar belangrijk om voor de avond én de nacht een planning te maken. "Denk ook aan verschillende tijdstippen, voor de wat oudere jeugd moet het in ieder geval tot 1 uur 's nachts iets te doen zijn."

Lees ook

Inzetten politie werkt averechts

Jongeren moeten zelf ook betrokken worden bij het toezicht houden en de handhaving. "In Den Haag zijn er een aantal jaren geleden met oud en nieuw een aantal groepjes jongeren door de wijken gaan lopen om zelf toezicht te houden. Dat heeft toen heel goed gewerkt; juist als je jongeren zelf verantwoordelijkheid geeft."

Het inzetten van een grote politiemacht kan juist averechts werken denkt ze. "Het werkt ook goed omdat jongeren zich rustiger gaan gedragen als ze aangesproken dan iemand die dichterbij zich staat dan de politie. Als de ME komt loopt het vaak meteen uit de hand, maar als je samen met jongeren de spelregels opstelt houden zich er veel beter aan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.