Een meerderheid van de jongeren (56%) is bereid om na hun opleiding door te leren voor betere aansluiting op de arbeidsmarkt, blijkt uit onderzoek van NJR en het 1V Jongerenpanel onder 1500 jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Het kabinet maakte vandaag bekend 50 miljoen euro extra uit te trekken in 2013 en 2014 om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, o.a. door jongeren te stimuleren langer door te studeren.

Van de 50 miljoen wordt 25 miljoen ingezet om jongeren aan de slag te helpen, bijvoorbeeld middels de startersbeurs. De andere helft gaat naar een programma om jongeren langer door te laten leren in het MBO. Ook komt er een ambassadeur voor de Aanpak Jeugdwerkloosheid.

Jongeren zijn flexibel

Maar liefst 72% van de deelnemers is bereid om na hun studie tijdelijk te gaan werken voor een stagevergoeding om zo werkervaring op te doen. Marcel Bamberg, voorzitter NJR, over de uitslag: “Onze generatie laat een enorme wilskracht zien om er iets van te maken en is ontzettend flexibel. Maar wat jongeren op zijn minst nodig hebben om de jeugdwerkloosheid zelf aan te pakken, is fatsoenlijk en betaalbaar hoger onderwijs.”

Tweede studie

Een tweede studie in het hoger onderwijs zou weer betaalbaar moeten worden, stelt NJR, de koepel van jongerenorganisaties in Nederland. “Laat het kabinet een tweede studie in het hoger onderwijs weer financieel ondersteunen en laat het de dreiging van het leenstelsel wegnemen. Daarmee zouden we de jeugdwerkloosheid pas echt een forse tik uitdelen”, aldus Bamberg.

Optimisme onder jeugd

Maar ondanks de oplopende jeugdwerkloosheid maken jongeren zich vooralsnog niet al te veel zorgen: eerder dit jaar dacht een meerderheid (52%) gemakkelijk aan een goede baan te komen. Het optimisme onder Nederlandse jongeren lijkt onterecht: het aantal jonge werkzoekenden is het afgelopen jaar met 30 procent gestegen. Eind 2012 stonden bij uitkeringsorganisatie UWV 71.000 jongeren tot 27 jaar ingeschreven en begin dit jaar was de jeugdwerkloosheid opgelopen naar 15 procent. Ter vergelijking: van de gehele beroepsbevolking in Nederland is 7,5 procent werkloos.

EU: 'Alle jongeren binnen 4 maanden uit werkloosheid'

Ook in andere Europese landen is jeugdwerkloosheid een groot probleem. In Spanje en Griekenland is zelfs meer dan de helft van de jongeren tussen de 15 en 25 werkloos. De EU kwam daarom vorige week met een 'garantieregeling': alle Europese jongeren onder de 25 jaar moeten voortaan binnen vier maanden werkloosheid aan een baan, vervolgopleiding, traineeship of werkervaringsplek worden geholpen. Of het effect zal hebben is echter nog maar de vraag: de afspraken zijn namelijk niet bindend voor de EU-landen. Om (het belang van) de regeling uit te leggen liet de Europese Commissie een filmpje maken.

Nederland in actie tegen jeugdwerkloosheid

In Nederland maken verschillende partijen zich hard voor het bestrijden van de jeugdwerkloosheid. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), FNV Jong, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV Jongeren presenteerden een gezamenlijk onderwijsplan om jongeren beter uitgerust de arbeidsmarkt op te laten komen. En D66 wil dat het kabinet 100 miljoen euro uittrekt om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Ben je tussen de 12 en 24 jaar en wil ook jij je mening geven over actuele onderwerpen? Meld je hier aan voor het 1V Jongerenpanel. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.