Een kwart (24%) van de Jonge Socialisten zien Asscher het liefst als partijleider van de PvdA. 36% Vindt dat Cohen bij de volgende verkiezingen geen lijsttrekker meer moet zijn; van 47% krijgt hij nog een kans. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 1600 jongeren die lid zijn van een jongerenafdeling van een politieke partij.

De fracties van de SP, D66 en SGP worden het beste beoordeeld door hun eigen jongerenafdeling. Dit in tegenstelling tot de fracties van GroenLinks, PvdA en CDA, die slechter beoordeeld worden.

Weerwoord PVV

De jongeren van het CDA, de PvdA en GroenLinks zijn het minst tevreden over de gang van zaken binnen de partij. 63% Van de PvdA-achterban vindt dat de fractie de partijstandpunten onvoldoende onder de aandacht brengt in de Tweede Kamer. Van de CDA-jongeren vindt 64% dat de fractie de PVV te weinig weerwoord geeft. “Ik ben nooit tegen samenwerking met de PVV geweest, maar vind het wel kwalijk dat het CDA dit niet blijkt te kunnen zonder kleurloos, willoos en slap te worden,” aldus een CDA-jongere. Bij de GroenLinks-jongeren heerst ontevredenheid over Kunduz.

Roer om

Met name de jongeren van de PvdA en CDA, gevolgd door de VVD, geven hun partijleiding een duidelijke boodschap mee. Ze vinden het hard nodig dat de partij moderniseert om in de toekomst meer jongeren aan te spreken. De jongeren van de PvdA vinden dat het roer om moet naar links.

Bij het CDA zijn de jongeren ook niet tevreden over de koers van de partij, maar is er verdeeldheid over hoe het dan wel zou moeten.

Bij de VVD vindt een nipte meerderheid (52%) dat het huidige beleid goed is; de jongeren die menen dat het anders moet, zouden het liefst zien dat de VVD in de toekomst een rechtsere koers gaat varen.

Partijleiders

Het hoogste rapportcijfer als partijleider ontvangen Kees van der Staaij (8.6), Mark Rutte (8.3) en Emile Roemer (8.2) van hun eigen jongerenafdeling.

Jolande Sap en Job Cohen eindigen onderaan met beiden een 6.4. Het optreden met de stekkerdoos van Jolande Sap bij de algemene beschouwingen is niet goed gevallen bij haar jongerenafdeling.

Vanavond in EenVandaag (18.15 uur, Ned. 1) worden de uitslagen van dit onderzoek gepresenteerd. Tevens vertellen drie politieke talenten uit de jongerenorganisaties van de VVD, CDA en PvdA hoe zij het anders zouden doen.

Over het onderzoek

Dit onderzoek is gehouden in november 2011. Er deden 1619 jongeren mee die lid zijn van een van de negen jongerenpartijen.

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.