Bijna de helft van de jongeren (45%) is wel eens thuisgebleven van school of studie omdat zij oververmoeid of opgebrand waren van de stress. Tweederde (67%) heeft één of meerdere keren per week stress over school- of studiezaken. Vier op de tien (41%) geven aan wekelijks stress te hebben over hun sociale leven. Die stress uit zich vooral in prikkelbaarheid, piekeren, concentratieproblemen en aanhoudende vermoeidheid.

Eén van de oorzaken van stress is de prestatiedruk die acht op de tien jongeren ervaren (79%). Die druk leggen zij zichzelf op, zeggen ze, maar komt ook heel sterk vanuit ‘de maatschappij’. De lat ligt hoog: tweederde (66%) voelt de druk om naast hun opleiding ook aan hun cv te werken. Zoals een jongere het verwoordt: 

“Het lijkt wel alsof ‘gewoon’ je diploma halen niet voldoende is. Het is al lastig

genoeg om je door een paar jaar stress, papers, tentamens, opdrachten etc. te zeulen, maar nee, het stelt allemaal niks voor tenzij je gave stages hebt gelopen, in het buitenland hebt gestudeerd, of een geweldig netwerk hebt. Dit verhoogt de druk enorm.”

Lees hier meer quotes van jongeren over prestatiedruk

Keuzestress

Bijna de helft van de jongeren (44%) heeft last van keuzestress, vooral als het gaat om de studiekeuze. Een verkeerde keuze kan je sinds de invoering van het sociaal leenstelsel duur komen te staan, dus moet de gekozen studie in één keer goed zijn. Ook zeggen jongeren dat het studieaanbod zo groot is dat ze constant blijven twijfelen aan hun keuze: 

“Er zijn zo veel studiemogelijkheden dat je nooit alle mogelijkheden kan bekijken.

Ik krijg het gevoel dat ik de 'perfecte' opleiding (en carrière) hierdoor misloop.”

Sociale media stress

Vier op de tien jongeren (38%) zouden het leven een stuk relaxter vinden als er geen sociale media zouden zijn. Het constant checken van Facebook en Instagram leidt tot concentratieproblemen, zo geven zij aan. En ook de druk om ‘likes’ te scoren en niets te missen levert stress op. Een jongere zegt hierover:

“Doordat je dagelijks in aanraking komt met foto's van andere mensen die

geweldige dingen doen, en omdat er een soort maatschappelijk gevoel lijkt te zijn dat je alles uit het leven moet en kan halen, zorgt dit voor een druk om dit ook te doen.”

Over dit onderzoek

Aan dit online onderzoek in samenwerking met X-lab voor 3FM Eindexamens, gehouden van 9 t/m 17 maart 2016, deden 1899 jongeren mee. De uitslag van de peiling is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Wil jij ook je mening geven over actuele onderwerpen? Klik dan hier om je aan te melden.

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.