Vorige week stelden we jullie enkele vragen over de shisha-pen. De wat? Juist, want de helft van jullie heeft aangegeven geen idee te hebben wat het is, terwijl de media tientallen artikelen schreven over deze 'nieuwe rage' onder jongeren.

Lees hier de blog die onze presentator Gijs Rademaker heeft geschreven over de uitslagen van het onderzoek. Is de shisha-pen een hype, of wordt het gehyped?

Jongeren hebben geen idee

Van de ruim 2.600 jongeren die wij hebben ondervraagd, heeft 49 procent geen idee wat de shisha-pen is. Van de 51 procent die het wel weten, heeft slechts 3 procent het wel eens gebruikt.

Voor de duidelijkheid: de shisha-pen is een kleine waterpijp in de vorm van een pen die in allerlei kleuren en smaken (onder andere cola, kersen, perzik en aardbei) verkrijgbaar is. Het lijkt een beetje op een sigaret waar je trekjes van neemt, alleen inhaleer je geen nicotine en teer.

Onder scholieren is het niet anders: ook hier heeft 49 procent van de leerlingen er nog nooit van gehoord, en slechts 4 procent heeft het wel eens uitgeprobeerd. Een nieuwe rage? Wij vermoeden van niet.

Over het onderzoek

Aan dit online onderzoek, gehouden van 13 tot 16 mei 2013, deden 2.651 jongeren mee. Hiervan zaten 940 deelnemers op de middelbare school. De uitslag is na weging representatief voor drie variabelen, namelijk leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.