Dennis Chafiâ, vicevoorzitter van CDJA over stemmen vanaf je 16e: 'Het verlagen of verhogen van welke gerechtigde leeftijd dan ook is altijd bijzonder interessant. Zo zijn er de afgelopen tijd goede discussies geweest over het verlagen van de leeftijd om auto te kunnen rijden en het verhogen van de leeftijd om alcohol te mogen drinken.'

"Het CDJA is er echter geen voorstander van om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen. De wet in Nederland stelt dat men pas kan stemmen vanaf de leeftijd waarin psychologische volwassenheid is verworven en dus over het algemeen een stabiele identiteit heeft gevormd. Doorgaans is deze volwassenheid rond het 18e levensjaar verworven.

Zijn 16-jarigen dan te dom om te stemmen? Hebben 16-jarigen nog geen stabiele identiteit? Het CDJA vindt juist dat deze jongeren een hele bijzondere bijdrage kunnen leveren aan het publieke debat. Veel van onze nieuwe leden zitten in de leeftijdscategorie 14-18 jaar. Ze kunnen nog niet stemmen, maar vinden dit veelal geen probleem, juist omdat ze op een veel efficiëntere manier meedenken over de politiek dan puur het aankruisen van een hokje of het drukken op het knopje tijdens verkiezingen. In deze levensjaren ontwikkelt de identiteit van een persoon zich veruit het meest, en juist de open discussie kan hier een goede rol bij spelen.

Het CDJA pleit ervoor om jongeren zo veel mogelijk te betrekken bij het publieke debat, zowel binnen politieke partijen als Politieke Jongerenorganisaties. Tijdens de laatste fase van de middelbare school dient dit ook helder terug te komen; meer discussie over de actualiteit een open visie naar alle politieke standpunten in Nederland en heldere informatie over het democratisch systeem. Dit zal juist in de toekomst voor een heldere stem zorgen, en geen halve stem in het heden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.