Verplichte mediation voor ouders, scheidingseducatie en een grotere rol voor de rechter en de bijzondere curator die opkomt voor de belangen van het kind. Dat stelt de Kinderombudsman vandaag voor om het aantal vechtscheidingen in Nederland terug te dringen. Uit onderzoek van EenVandaag bleek eerder al dat één op de drie kinderen van gescheiden ouders de scheiding als een vechtscheiding ervaren heeft.

Ruim 600 jongeren die gescheiden ouders hebben, deden vorig jaar mee aan het onderzoek van het EenVandaag Jongerenpanel. Heftige verhalen kwamen er binnen, zoals:

‘Mijn ouders namen het wordt vechtscheiding heel letterlijk. Er werd gescholden geslagen en ruzie gemaakt. Om wie? Om alles! Geld, huis en kinderen. Mijn moeder was nog het meest neutraal. Maar mijn vader verachtte haar en verscheurde foto's voor ons gezicht. Geen goed woord kwam uit zijn mond.’

Kinderen zijn vaak betrokken bij de ruzies van ouders (35%), worden vaak gebruikt als doorgeefluik van informatie (43%) en geconfronteerd met ouders die elkaar zwart maken bij de kinderen (48%). Eén op de tien jongeren waren er getuige van dat hun ouders elkaar letterlijk in de haren vlogen.

Ouders: 'Kinderen stonden niet centraal'

Ook ondervroeg EenVandaag 4500 ouders die in scheiding lagen of gescheiden waren. Een derde (33%) gaf aan dat de scheiding een vechtscheiding was. Driekwart (74%) van deze ouders gaven toe dat hun kinderen meer geleden hebben onder de scheiding dan nodig was. 'Mijn kinderen stonden niet centraal', aldus 32 procent van hen.

Achteraf gezien is 85 procent van deze ouders dan ook niet tevreden over de manier waarop ze samen, als koppel, met hun kind(eren) gecommuniceerd hebben over de scheiding.

Verplichte mediation, zoals de Kinderombudsman nu voorstelt, zou hier mogelijk verbetering in aan kunnen brengen. Alles om dit te voorkomen: ‘Mijn ouders belden met elkaar en scholden, werden hysterisch. Ze wilden allebei voor ons zorgen, maar vooral de ander laten verliezen.’