Jongeren vinden dat Diederik Samsom het afgelopen jaar het beste gepresteerd heeft: ruim een kwart (26 procent) kiest hem als beste politicus van 2012. Toch vinden ze niet dat zijn partij, de PvdA, de jongerenbelangen dit jaar goed heeft vertegenwoordigd.

De deelnemers vinden Samsom de beste omdat hij deskundig is, duidelijke taal spreekt en betrouwbaar is. "Ik vind het erg knap dat hij de Pvda vanuit een zeer slechte positie, bijna de grootste partij van NL heeft gemaakt," aldus een deelnemer. Een ander panellid zegt: "Diederik Samson is zo ontzettend gegroeid het laatste jaar. Zijn manier van doen, spreken, debatteren, het is allemaal zo erg verbeterd. Hij komt nu veel meer zelfverzekerd over en hij straalt veel meer vertrouwen uit. Ook naar mij, geen PvdA stemmer."

Op nummer twee eindigt Jan Kees de Jager (15%), op nummer 3 Alexander Pechtold (14%). De jongerenwinnaar van vorig jaar, Emile Roemer, staat op de vierde plek; premier Mark Rutte eindigt slechts op de zevende plaats. In EenVandaag was vanavond te zien hoe Diederik Samsom werd verrast met de Jongerenbokaal. “Ik zie het ook als een opdracht. Als politicus van het jaar wordt je het jaar erna pas echt getest.”

Slechte vertegenwoordiging

Driekwart (74%) van de deelnemers vindt dat de huidige politiek de belangen van de jeugd slecht vertegenwoordigt. De partij die de jongerenbelangen het beste uitdraagt is volgens een derde van de deelnemers D66. De PvdA van Diederik Samsom scoort hier nog geen 5 procent. De leden van het Jongerenpanel hebben er verder weinig vertrouwen in dat het huidige kabinet vier jaar aanblijft; 56% denkt dat het voortijdig valt.

“Dit zijn dramatische cijfers die elke volksvertegenwoordiger die ook maar enigszins belang hecht aan de inspraak van jongeren, diep zouden moeten raken,” aldus Marcel René Bamberg, voorzitter van NJR, de Nationale Jeugdraad.

Zwaarst

Jolande Sap heeft het volgens de jongeren het zwaarst gehad het afgelopen jaar, gevolgd door Mark Rutte en Job Cohen. Emile Roemer, de winnaar van vorig jaar, heeft volgens de deelnemers het meeste humor.

Over het onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden van 07 tot 13 december 2012, deden 1.600 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.

Wie moet de PvdA leiden?