Een meerderheid van de jongeren (64 procent) vindt dat het donorsysteem in Nederland moet veranderen. Ze willen dat alle Nederlanders automatisch orgaandonor zijn, tenzij ze laten registeren dat ze geen donor willen zijn (zogenoemde ADR-systeem).

In het huidige systeem kunnen mensen registeren of ze wel of geen donor willen zijn, of dat ze hun nabestaanden laten beslissen. Registratie is niet verplicht.

Doneren?

Van alle deelnemers geeft 65 procent aan orgaandonor te willen zijn. Niet iedereen heeft dat echter officieel vastgelegd: de helft (47%) van de deelnemers heeft een keuze geregistreerd via het donorregister. Ruim driekwart (76%) geeft aan dat ze wel met familie of mensen in hun directe omgeving hebben besproken over wat er moet gebeuren met hun organen als ze zelf overlijden.

Geen formulier

Van de jongeren die zich niet geregistreerd hebben geven vier op de tien (42 procent) als reden dat het er nog niet van gekomen is; 41 procent stelt nog nooit een donorregistratieformulier te hebben gezien. Een op de drie (34 procent) twijfelt en heeft zich daarom niet geregistreerd. Drie op de tien jongeren (29 procent) die zich nog niet hebben ingeschreven, wisten niet dat je ook de keuze om geen donor te zijn kunt vastleggen in het register.

Voorrang

Een nipte meerderheid (51 procent) van alle deelnemers vindt dat mensen die zich geregistreerd hebben als donor, voorrang moeten krijgen op een donororgaan als ze er een nodig hebben. Bijna de helft (47%) van de jongeren die zich niet heeft ingeschreven zou dit wel overwegen als ze weten dat ze voorrang krijgen.