Eindexamenleerling Sander van der Neut (17, VWO) had na twee jaar twijfelen eindelijk zijn definitieve studiekeuze gemaakt, toen minister Bussemaker (Onderwijs) aankondigde het sociaal leenstelsel een jaar uit te stellen. Nu overweegt hij serieus om zich weer uit te schrijven bij de universiteit en halsoverkop plannen te maken voor een tussenjaar. Hier het verhaal van Sander:

"Het was een zonnige dag tijdens mijn examenreis in Spanje toen ik de app van Nu.nl opende en zag dat het sociaal leenstelsel een jaar wordt uitgesteld. Aardig van de minister dat ze dit in de periode heeft gedaan waarin veel examenleerlingen in het buitenland zitten, want dit is een lekkere thuiskomer. Leerlingen die een tussenjaar hebben laten vallen door het vooruitzicht van een torenhoge schuld, hebben nu nog de tijd om hun keuze te heroverwegen. Tot die groep behoor ik.

 

Ruim twee jaar lang heb ik open dagen van universiteiten bezocht en talloze websites doorgespit op zoek naar die ene studie die bij mij past. Helaas kon ik geen enkele studie vinden die bij al mijn interesses aansloot. Daarom heb ik voor een studie gekozen die het dichtst bij mijn interesses ligt, maar waarvan ik ook niet zeker weet of het mijn studie is: Sociologie aan de UvA. Ongeveer drie maanden geleden heb ik mij hiervoor ingeschreven en een week of twee geleden kreeg ik de bevestiging van de universiteit dat ik volgend schooljaar mag komen. Dit heb ik allemaal gedaan met in het vooruitzicht een schuld van zeker 12.000 euro als ik een tussenjaar zou nemen. Maar nu dit vooruitzicht weg is, zijn er geen blokkades meer om een tussenjaar te nemen.

 

Ja, ik weet dat een tussenjaar ook bergen met geld kost, waarschijnlijk zelfs wel meer dan 12.000 euro. Maar ik verwacht er veel voor terug te krijgen, zoals persoonlijke ontwikkeling, het verbeteren van mijn talen en een mooie CV. Daarnaast krijg ik meer tijd om een studie te kiezen en wordt de kans kleiner dat ik na een jaar opnieuw moet kiezen. Ik heb nog dertien weken om mijn keuze, waarover ik twee jaar heb gedaan, eventueel te veranderen en een compleet jaar in te vullen. Ik denk aan een paar maanden werken bij een niet-alledaagse instantie zoals de Tweede Kamer. Daarnaast wil ik naar het buitenland om daar op een highschool een maand of drie te studeren met als doel het verbeteren van mijn talen. In ieder geval zal ik mijn tussenjaar, als ik daarvoor kies, helemaal volplannen en geen mogelijkheid onbenut laten om volgend jaar tot een betere studiekeuze te komen."