Minister Jet Bussemaker van Onderwijs stelt de invoering van het sociaal leenstelsel voor de bachelorfase van een studie een jaar uit. Daarmee wordt het voor de huidige lichting eindexamenleerlingen weer mogelijk om een tussenjaar te nemen zonder daarna geconfronteerd te worden met het sociaal leenstelsel. 

Eindexamenleerling Lieke Titulaer vindt het jammer dat zo laat bekend is geworden dat het sociaal leenstelsel niet in 21014 maar in 1015 wordt ingevoerd. "Als ik dit eerder had geweten had ik misschien toch een tussenjaar gedaan." 

Lieke wilde eigenlijk een tussenjaar nemen, maar vanwege het afschaffen van de studiefinanciering besloot ze toch maar te gaan studeren. Inmiddels is het al zomervakantie, heeft ze haar keuze gemaakt en vindt ze het te laat om haar plannen nog aan te passen.

"Als dit een paar maanden geleden bekend was geworden, hadden veel scholieren waarschijnlijk wél overwogen om een tussenjaar te doen. Nu is het te laat. De mensen om mij heen hebben allemaal al besloten om te gaan studeren, dus ga ik dat ook maar doen. Jammer, want ik denk dat een tussenjaar erg waardevol is."

Eindexamenleerling Sander overweegt wel serieus om toch een tussenjaar te nemen. Dit terwijl hij zich al had ingeschreven voor een studie. Lees hier zijn verhaal. 

Met het uitstel van het sociaal leenstelsel zorgt Bussemaker ervoor dat scholieren zich langer op de veranderingen kunnen voorbereiden. In onderzoek van EenVandaag van vorig jaar gaf de helft (53%) van de scholieren aan te vrezen later in financiële problemen te komen door een leenstelsel.

Een jongere schreef ons destijds: "Als de basisbeurs wordt afgeschaft dan komen er volgens mij meer jongeren in de problemen. Het is lastig om een goed betaalde baan te vinden na je studie en dus is het lastig om je schuld af te lossen. Bovendien ga je al met eens schuld je leven in!"

Het SCP onderschrijft dit sentiment in een rapport dat vrijdag verscheen nav onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW. Het SCP concludeert: "Veel deelnemers aan het onderzoek hebben een aversie tegen lenen en schulden. De gedachte dat ze straks hun loopbaan beginnen met een schuld staat de aanstaande studenten tegen."

Het sociaal leenstelsel gaat in 2014 wel in voor studenten die aan een master beginnen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.